”Bara att hon kan berätta är en seger”

Foto: Börje Thuresson
Familjens slav Sarita var tre år gammal när hon första gången fick höra att hon var dum, oduglig och ingenting värd. Hon blev familjens slav.

avTorbjörn Ek

NYHETER

Hatad från födseln av sin far.

Lämnad till sin faster som tvååring för att arbeta som oavlönad hemhjälp – i praktiken en slav.

Och så förkastad av sin familj när hon blir kär i en norsk man.

Sarita Skagnes sommarprat är inte fyllt av mysiga anekdoter.

Hon har en berättelse om att vara ännu mindre än ett oönskat barn. Att vara hatad från födseln för att hon inte var en son när familjen redan hade fått två döttrar.

Hur föräldrarna adopterar fasterns son och lämnar Sarita kvar hos fastern som tvååring, för att arbeta som hemhjälp.

Hur hon våldtogs av en kusin.

Obehagen staplas på varandra. Men ljusglimtarna finns där också. Hur Sarita Skagnes farbror får veta sanningen om våldtäkterna och kastar ut förövaren som grips av polis och döms till fängelse.

Hur Saritas farmor bestämmer att hon ska återförenas med sina föräldrar och syskon igen och hon därför som 16-åring får flyga till Norge där de bosatt sig.

Hur hon blir kär i en norsk man och välkomnas av hans familj när Saritas egen väljer att förkasta henne på grund av kärleken.

Och bara att hon kan berätta sin historia är en seger i sig. En möjlighet som inte lillasystern fick.

Där hugger det till i mig på riktigt, hur lillasystern söker upp Sarita som då levt i tio år med hemlig identitet efter dödshot från sin far. Hur lillasystern berättar att hon ser Sarita som sin största förebild, men ändå tar hon livet av sig innan den bok de båda planerat tillsammans hinner bli färdig. Lillasystern vars psykiska problem delvis kom sig av hur makens familj pressat henne för att hon inte lyckats föda en son.

Nu gömmer sig Sarita inte längre. Nu berättar hon stolt om hur boken ”Bara en dotter” väckte uppmärksamhet när den gavs ut 2007.

Jag får inget grepp om pappan fortfarande lever, Sarita ställer retoriskt frågan varför han hatade henne så, men uppriktigt skiter jag i vad han skulle kunna ha för svar.