70 miljarder i repris vid LO-basens tal

Karl-Petter Thorwaldsson lovar 100 000 nya jobb med LO-satsning

Arbetslösheten ska byggas, vårdas och konsumeras bort.

Det var LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldssons budskap i sitt Första maj-tal på Norra Bantorget i Stockholm.

– Det går ruskigt snabbt i fel riktning, konstaterade han.

Karl-Petter Thorwvaldsson håller sitt första 1-majtal som LO-ordförande på Norra Bantorget.
Karl-Petter Thorwvaldsson håller sitt första 1-majtal som LO-ordförande på Norra Bantorget.

Redan under förmiddagens tal i Sundbyberg lanserade Karl-Petter Thorwaldsson LO:s jobbpaket på 70 miljarder kronor.

Satsningen, lovar Thorwaldsson, ska ge 100 000 nya jobb och bryta "dödläget i Svensk politik".

– Den borgliga regeringens löfte 2006 har blivit ett falsarium. Folk fastnar i utanförskap, folk fastnar i arbetslöshet och folk fastnar i socialbidrag. Det kan aldrig vara meningen att arbetslösa ska gå till socialen för att klara sitt livsuppehälle, säger Thorwaldsson.

”Inte bara borgerligt, det är korkat också”

Han återupprepade många av förmiddagens slagord från Sundbyberg: historiens dom mot Sverige kommer att bli stenhård om arbetslösheten inte minskar, regeringen har kraschlandat i sin politik och "någon måste riva av plåstret" för att minska arbetslösheten.

Thorwaldsson fortsatte även sitt frontalangrepp mot vad han beskrev som regeringens monumentala misslyckande med att bekämpa arbetslösheten.

– De har valt att sänka skatterna istället för att satsa på kommuner och landsting, säger Thorwaldsson och ger utbildningsminister Jan Björklund en rejäl känga.

– 85 000 ungdomar mellan 20 och 25 år är arbetslösa och har ingen utbildning att gå till. Samtidigt är det fler än någonsin som vill gå på högskola. Vad drar då den borgerliga regeringen till med år 2013? Jo, de minskar antalet platser på högskolan med 10 000 platser. Det är faktiskt inte bara borgerligt, det är korkat också.

Klassiska lösningar

Thorwaldsson höll sitt andra tal för dagen på klassisk mark för arbetarrörelsen i Stockholm: Norra Barntorget, några hundra meter från LO-borgen. Det var också klassiska lösningar på arbetslösheten som presenterades.

Arbetslösheten ska byggas, vårdas och konsumeras bort - och lejonparten av pengarna ska satsas på den socialdemokratiska treenigheten vård, skola och omsorg.

– Det viktigaste är att stimulera kommuner och landsting så att fler människor kan anställas i barnomsorg, skola och sjukvård, säger Thorwaldsson till Aftonbladet efter talet.

– Vi måste få en kickstart i svensk ekonomi. Vi vet att barnfamiljer och arbetslösa konsumerar de intäkter de får in. Får du som barnfamilj 100 kronor extra per barn och höjs a-kassan blir det en snabb effekt i ekonomin.

Hur ska det finansieras?

– Man kan inte finansiera det här, det är en nysatsning som vi kan göra tack vare att vi har en väldigt god ekonomi i Sverige. Men det är klart att det inte går att satsa 70 miljarder och ha kvar överskottsmålet på kort sikt. Däremot kommer vi att ha en budget i balans runt 2017.

Har du förankrat det här med Socialdemokraterna?

– Nej, det har jag inte gjort. LO lägger sina förslag självständigt och med det påverkar vi ju inte bara det socialdemokratiska partiet, utan även den borgerliga regeringen. Responsen har varit försiktigt positiv från alla håll. Fler och fler kommer att se att det här är nödvändigt för att bryta dödläget.

Publisert: