Här grips svenske Halef i Bulgarien

avJohn Granlund

Befaras bli utlämnad till Turkiet – av politiska skäl

1 av 5
Halef med dottern Helin

Här grips svenske medborgaren Halef, 51, under oklara omständigheter i Bulgarien.

Enligt familjen har Turkiet begärt honom utlämnad - på grund av hans engagemang för kurderna.

– Polisen sa till oss att Interpol i Ankara har begärt honom utlämnad på grund av politisk brottslighet, säger sonen Delil Tak, 16.

På familjens privata bilder syns Halef Tak kort efter gripandet. Fotografierna är tagna i måndags efter att 51-åringen med fru och tre minderåriga barn landade på flygplatsen i Varna för en solsemester vid den bulgariska östkusten.

– Det kom fram militärpoliser beväpnade med automatvapen och tog honom, säger Delil Tak, som just nu befinner sig på ett hotell i Varna.

Enligt honom förklarade polisen gripandet för familjen:

– De sa att han gripits på uppdrag av Interpol i Ankara, att det handlade om politisk brottslighet, säger han.

Får inte träffa familjen

Sedan dess har ingen i familjen fått träffa Halef Tak, enligt sonen, som är djupt oroad över situationen.

– Det första dygnet fick han ingen mat och knappt något att dricka. Han har hjärtproblem och det tog flera timmar innan han fick sin medicin, säger han.

Enligt familjen var Halef Tak politiskt engagerad för kurderna i Turkiet under slutet av 1980-talet. Men på grund av förföljelser tvingades han och familjen fly till Sverige 1989, berättar brorsonen Mazlum Tak, 22. I dag har han både svenskt och turkiskt medborgarskap.

– Min farbror har inte kunnat resa till Turkiet under 25 års tid på grund av politiska skäl. De har sagt till honom flera gånger att om han åker fast riskerar han 20 års fängelse eller livstid, säger han.

Förhör släktingar i Turkiet

Enligt Mazlum Tak har släktingar i familjens hemstad i Turkiet fått besök av landets säkerhetspolis under gårdagen.

– De har ställt frågor om honom och visat upp fotografier som togs på flygplatsen i måndags, säger han.

I dag - efter två dagar - har Halef Tak, enligt familjen, fått träffa den svenske honorärkonsuln i Varna. Under dagen har han också tilldelats en bulgarisk advokat.

Men något besked om vad som ska hända nu har familjen inte fått. Och familjen är besviken över hur svenska UD har hanterat ärendet.

– Vi har inte fått veta någonting, varken från polisen här nere eller från Sverige. Vi är chockade över att vi inte får någon hjälp, säger Delil Tak.

Vill inte uttala sig

På svenska UD är man förtegen om fallet.

– Vi känner till att en svensk man i 50-årsåldern har frihetsberövats i Bulgarien, säger Sara Brandt Hansen på UD:s pressjour.

Hon uppger att det svenska honorärkonsulatet i Varna följer ärendet.

– Vi undersöker vidare vad som har hänt men vi vet i nuläget inte om han kommer att begäras utlämnad eller inte, säger hon.

Aftonbladet har sökt honorärkonsuln i Varna - utan resultat.