Dödade kvinnor

Botkyrka har mycket att förklara för lilla Lisa

Av: 

Kerstin Weigl

NYHETER

Fortfarande är Kenan Capanoglu vårdnadshavare för sin snart femåriga dotter Lisa vars mamma han mördade 2009.
Det har gått fyra år.

Botkyrka kommun har som vi ser det mycket att förklara för Lisa när hon blir vuxen. Då kan hon fråga: Vilket ansvar tog ni sedan jag såg mamma dödas?
Särskilt som Lisa efter tre år även flyttades från sin mormor och morfar, trots protester från barnpsykolog som kallar det "ett gränslöst övergrepp".

Om Lisa berättade vi redan i januari i år, i vår granskning av 179 barn som förlorat sin mamma i ett mord.  Vi chockades av hur hårt barnen faktiskt drabbas. Vi talade med barn som glömts bort, nekats psykologhjälp, flyttats mellan familjehem.

Stor uppmärksamhet väckte vårt avslöjande att pappa så ofta var vårdnadshavare, fast han dödat mamma. Så var det för 40 procent av barnen i vår specialgranskning av 54 barn. Från fängelset kan han styra deras liv.
Så ska det inte vara.
Socialstyrelsen har riktlinjer: när en förälder dödat den andra bör socialnämnden gå till domstol för att få vårdnaden överflyttad.
Lika tydlig är justitieminister Beatrice Ask: "Obegripligt", sa ministern om vårt avslöjande, och lovade se över frågan. Även Barnombudsmannen är kritisk och vill att vårdnaden automatiskt lyfts när en förälder dödat den andre.

Med Lisa blir det uppenbart hur föräldralösa barn blir, när pappa dödat mamma.
Hennes stora familj har ingen insyn i hur Lisa mår i familjehemmet där hon placerats efter beslut om LVU, omhändertagande enligt lagen om vård av unga.
Mormor och morfar har ingen talan. De kan inte protestera mot några som helst myndighetsbeslut kring barnbarnet.

Bara socialnämnden bestämmer runt Lisa. Det blir skört, rättsosäkert. För vad händer med det som inte fungerar?
Bara pappa Kenan kan överklaga beslut, från fängelset.

Vår frågelista till Botkyrka kommun har fyra punkter.
• Varför har ni efter fyra år fortfarande inte gått till domstol med frågan om vårdnaden?
• Varför har inte en särskild vårdnadshavare utsetts. Ni skriver att "sökandet fortgår". Släktingar har erbjudit sig, men nekats uppdraget.
• Under tre år framfördes ingen allvarlig kritik mot mormor och morfars hem. Varför fick de ingen chans att rätta till eventuella missförhållanden?
• Flera domstolar fastslår hur stark anknytning Lisa har till mormor och morfar, som är kärleksfulla och ansvarsfulla. På vilket sätt gagnar det henne att som nu ha två timmars övervakat umgänge med närmsta familjen varannan vecka?

Botkyrka kommun har avböjt att kommentera, och hänvisar till sekretessen. Socialchef Graham Owen har inte heller lämnat någon principiell kommentar.

Ytterligare sju barn förlorade sin mamma efter vår senaste granskning i januari.
För tre av de sju barnen var det pappa som dödade mamma.
Två barn såg mamma mördas, och försökte hindra sin pappa, som då anföll även dem.
Totalt 186 barn har nu förlorat sin mamma i ett mord eller dråp, under 2000-talet och för de flesta var det pappa som dödade.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödade kvinnor

Brott