Nyheter

Supervärmen stannar i norr över midsommar

Av: 

Sara Lodin

NYHETER

Hela Sverige får varmare än normalt i juni

Supervärmen har kopplat greppet om Norrland.

Och hela Sverige får en varmare juni än normalt.

Även till midsommar­nubben.

Söker du supersommaren i juni är det till Norrland du ska ta ditt pick och pack.

– Redan nu är det varmt där och det blir riktigt höga temperaturer med fortsatt fint och soligt väder de närmaste dagarna, säger Linnea Rehn, meteorolog vid SMHI.

I Norrland är det så pass varmt att det kan bli läge att skicka ut en vädervarning, något man gör om prognosen visar att det blir 30 grader varmt tre dagar i rad.

– SMHI har börjat med en ny vädervarning, gällande värmebölja. Vi har inte skickat ut en varning om det, men vi har skickat ett meddelande om värme­bölja till Norrbottens landskap. Meddelande skickar vi när temperaturen når 26 grader i tre dagar i följd, säger Linnea Rehn.

Skurar på midsommar

Finast ser vädret ut att bli i mitten av juni. Till midsommar blir temperaturerna i landet något svalare – men fortfarande en bit över det normala, enligt SMHI:s månadsprognos.

– I mitten av juni kommer det ett högtrycksbetonat väder med hyfsade temperaturer, framför allt i norra Sverige. Men lagom till midsommar drar det in svalare luft vilket kan medföra en del skurväder. Men bara för det är det inte säkert att det behöver bli regn och mulet hela midsommar, säger Linnea Rehn.

Fint på flaggans dag

Var ska man vara om man vill ha varmt väder i midsommar?

– Det är för tidigt att säga. Men generellt sett blir det mest stabilt och varmt i norra Sverige.

Nationaldagen på torsdag nästa vecka ser ut att gå i solens tecken.

– Det blir ganska bra väder i stora delar av landet. Sämst blir det i södra Götaland, där det kan bli regnigt. I mellersta Norrland kan det också dra in ostadigare väder med regnskurar, men till nästa helg stabiliseras det igen. I övriga landet blir det soligt och upp emot 20 grader, säger Linnea Rehn på SMHI.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: