Nyheter

Tåg kraschade in i huset

Av: 

Carina Bergfeldt

Victor Stenquist

NYHETER

En 22-årig städerska fick av okänd anledning ett tåg på Saltsjöbanan att skena i natt.

Men resan slutade abrupt när hon i maxfart kraschade in i ett bostadshus i Stockholm – efter att nyckeln suttit kvar i tåget.

– Vi utreder hur det här kunde hända, säger Tomas Hedenius, kommunikationschef på tågföretaget Arriva, till Aftonbladet.

Kvinnan är nu anhållen, misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

Vid Saltsjögränd i Saltsjöbaden i Stockholm kraschade ett tåg in i ett bostadshus vid 02.30-tiden under natten mot tisdagen.

– Det har funnits människor i byggnaden, men enligt de preliminära uppgifterna ska ingen ha kommit till skada, säger Ulf Lindgren, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Oklart om skadad

Däremot dröjde det en stund innan man kunde inleda räddninginsatsen på tåget då man inte visste om det var strömförande.

När man tagit sig in på tåget kunde räddningtjänsten konstatera att bara den som körde tåget, en kvinna, funnits ombord.

– Personen var talbar och vid medvetande. Hur pass allvarliga skador det handlar om vet vi ännu inte, men det gick att kommunicera, sa Ulf Lindgren vid 04.30-tiden.

Han fortsätter:

– Att det inte är fråga om en allvarligare olycka är helt otroligt, både för de som befann sig i byggnaden och på tåget. Det är otrolig tur att det inte gått värre.

Tåget hade stått vid en depå 1,5 kilometer från olycksplatsen och hade hållit maxfart – 80 kilometer i timmen – när det kraschade.

– Det gick väldigt fort, speciellt med tanke på att det är tänkt att hålla noll kilometer i timmen när det når stationen. Nu hade det tillräckligt med fart för att flyga 25 meter in i ett hus, säger Tomas Hedenius, kommunikationschef på tågoperatören Arriva.

Enligt uppgifter till SVT:s ABC har kvinnan kunnat starta tåget då nycklarna suttit kvar inne i förarhytten.

Städpersonal har själva inte tillgång till nycklarna.

– Nycklarna är personliga. Det är bara lokförare och växlingspersonal som har den typ av nyckel. Hon hade det inte, säger Tomas Hedenius.

22-årig kvinna stal tåget

Kvinnan flögs efter räddningsarbetet till Karolinska Universitetssjukhuset med ambulanshelikopter, enligt polisen.

Hennes tillstånd är allvarligt men inte livshotande, enligt Ulla Sörensen på Karolinska universitetssjukhusets presstjänst.

Tomas Hedenius bekräftar att den 22-åriga kvinnan inte alls var tågförare.

– Det var en städare som tog tåget, säger han till Aftonbladet.

– På något vis kunde hon ta sig in och olovligt alltså åka iväg med det. Vi utreder nu hur det här har kunnat gå till, säger han till Aftonbladet.

"Ska se över"

Efter kraschen har trafiknämndens ordförande Christer G Wennerholm (M) gett SL:s VD Anders Lindström i uppdrag att se över säkerhetsrutinerna.

– Det ska inte vara möjligt för obehöriga att köra våra tåg, säger han i ett pressmeddelande.

Vid tiotiden på tisdagsmorgonen annhölls kvinnan, misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

Ersätts med buss

Saltsjöbanan går mellan Slussen och Saltsjöbaden. Trafiken mellan Slussen och Neglinge, där tåget stals, fungerar som vanligt. Sträckan Neglinge–Saltsjöbaden ersätts av buss.

Orsaken är en nedriven kontaktledning, enligt Arriva.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Interaktiv karta - hitta.se
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter