I dag öppnar Riksdagen

Riksdagens öppnande firas med fanfarer och kunglig glans.

Men den högtidliga ceremonin började i sorgens tecken.

Dagen inleddes med ett minnestal tillägnat de tre riksdagsledamöter som nyligen avlidit.

– Den här dagen inleds med ett starkt drag av sorg. Tre personer har ryckts bort alldeles, alldeles för tidigt, sade talmannen Per Westerberg (M).

Likt skolbarn som återvänder till skolbänken är det i dag dags för de svenska riksdagsledamöterna att återigen ta upp arbetet i Sverige riksdag. Strax efter klockan 14.00 tar Carl XVI Gustaf på talmannens begäran till orda och förklarar riksmötet 2012/13 öppnat.

I fredags var det två år sedan alliansregeringen vann sitt andra riksdagsval i rad. När arbetet nu sätter i gång i riskdagen inleds alltså andra halvlek av mandatperioden på allvar.

Estelle kommer inte

Men redan 11.30 i dag börjar uppropet för ledamöterna i kammaren. Innan dess hölls en parentation och minnestal hölls för de tre riksdagsledamöter som nyligen avlidit. Det handlar om Carina Moberg (S), Johnny Munkhammar (M) och William Petzäll.

Talmannen höll ett minnestal över de avlidna riksdagsledamöterna.

– Den här dagen inleds med ett starkt drag av sorg. Tre personer har ryckts bort alldeles, alldeles för tidigt, sade talmannen Per Westerberg (M).

Om William Petzäll, som valdes in för Sverigedemokraterna men sedan blev politisk vilde, sade Westerberg:

– Många minns William som en man med stort hjärta och stark inlevelse. Vi har förlorat en politisk talang.

Minnestalen över de tre ledamöterna avslutades med en tyst minut.

Årlig gudstjänst

Efter uppropet är det dags för den årliga ekumeniska gudstjänsten i Storkyrkan som leds av tillförordnade domprosten Kristina Ljunggren. Sedan beger sig riksdagsledamöterna tillbaka till Riksdagen, där de får sällskap av specialinbjudna gäster på den traditionsenliga ceremonin i kammaren.

Strax innan detta startar den kungliga kortegen från slottet. Stora delar av kungafamiljen finns med i ekipaget som möter upp talmannen Per Westerberg vid Riksplan. Prinsessorna Lillian och Estelle är inte anmälda att deltaga.

Kort därefter förklarar konungen riksmötet 2012/13 öppnat i plenisalen. Carl XVI Gustaf medverkan är reglerat i Riksdagsordningen från 1974, som styr hur riksdagsarbetet ska gå till.

Kungligt mingel

Efter statschefens insats kliver regeringschefen och statsministern Fredrik Reinfeldt (M) upp i talarstolen och läser upp sin regeringsförklaring. Under de 25 minuter som den beräknas ta ska M-ledaren dra upp riktlinjen för regeringens arbetet under det kommande riksdagsåret. Statsministern har tidigare sagt att det inte blir någon regeringsombildning denna gång.

När de högtidliga ceremonierna är över bjuder talmannen in till en mottagning i Sammanbindsningsbanan. Där minglar ledamöterna med de specialinbjudna gästerna. Trots att han inte sitter i riksdagen kommer S-ledaren Stefan Löfven att deltaga.

Samtidigt hålls också ett kungligt mingel dit bland annat Fredrik Reinfeldt beger sig. Men mitt bland festligheterna har många i riksdagen annat att tänka på. Redan på torsdag ska finansminister Anders Borg (M) presentera höstbudgeten och några dagar efter det är det oppositionens tur.

Publisert: