Grattis – du läser årets dagstidning (kanske)

avOskar Forsberg

NYHETER

Aftonbladet nominerat till prestigefullt presspris – ’leder vägen mot framtiden’

Foto: Foto: MAGNUS WENNMAN
”STÄNDIGT PÅ JAKT” Fem nomineringar – bland annat det ärofyllda ”helhetspriset” – fick Aftonbladet i 2012 års Årets dagtidning-tävling. I motiveringarna har juryn pekat mycket på Aftonbladets framåtanda. ”Det här är resultatet av många års fokus”, säger Jan Helin, Aftonbladets chefredaktör.

Aftonbladet har nominerats till hela fem priser i tävlingen Årets dags­tidning.

Enligt juryn är tidningen ”ständigt innovativ”.

– Fantastiskt glädjande, säger Jan Helin, Afton­bladets chefredaktör.

I går stod det klart att ­Aftonbladet nominerats i hela fem priskategorier i Tidningsutgivarnas tävling Årets dagstidning: Årets dagstidning – digitala­ medier, Årets annonsorganisation, Årets marknads­insats, Årets innovation och inte minst den finaste av ­alla kategorier: Årets dagstidning – helhetspriset.

– Branschen ser att Aftonbladet inte bara är marknadsledaren på den svenska dagstidningsmarknaden vad avser antal läsare och lönsamhet, utan att vi ­också leder vägen mot framt­iden, säger Jan Helin, chefredaktör.

”Levererar starkt”

Juryns motivering lyder:

”Aftonbladet är ständigt innovativ och på ständig jakt efter nya digitala möjligheter. Målgruppens höga krav på en ny journalistik har lockat Aftonbladet att skapa nya sätt att interagera med sina ­läsare – inte minst via direktrapportering på webb och i mobil. Tidningen har i takt med sin förnyelse på papper och digitalt även lyckats hitta nya intäkter och levererat ett starkt ­resultat.”

Jan Helin tycker att man kan ana en röd tråd i motiveringarna.

– Den handlar om att ­Aftonbladet leder vägen för dagstidningsbranschen från analogt till ­online. Ett bra exempel på det är Carina Bergfeldts och Linda Hjerténs realtidsrapportering från Breivikrättegången. Ett annat är vår annonsavdelnings fantastiska förmåga att hjälpa våra partners ut i alla kanaler, säger han.

Bakom tävlingen står Tidningsutgivarna och tidningen Medievärlden. Prisutdelningen äger rum vid en stor gala på Berns i Stockholm den 11 oktober.

Ödmjuk chefredaktör

Jan Helin menar att det inte är någon tillfällighet att Aftonbladet får nomineringarna nu.

– Nej, det är resultatet av många års fokus på att säga till oss själva att vi ska bli ett onlinebolag som också ger ut en papperstidning. Det är något som många tidningar i dag önskar att de sagt till sig själva för tio år sedan.

Tidningarna Dagens Nyheter och Helsingborgs Dagblad är också nominerade till Helhetspriset. Jan Helin är ödmjuk när han kommenterar Aftonbladets vinstchanser.

– Det beror på vad juryn vill premiera. Om de vill ­lyfta upp den som leder utvecklingen har vi goda chanser. Om de vill peka på en tidning som bytt spår ­publicistiskt så är Dagens Nyheter vinnare. Om de vill visa på en lokaltidning som tidigt varit på rätt spår mot online så vinner Helsingborgs Dagblad.