Jan Emanuel inför rätta i dag

1 av 3
NYHETER

VISBY. I dag inleddes rättegången mot Robinson-vinnaren och förre riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson som står åtalad för ekobrottslighet.

Advokat Thomas Bodström ville med stöd av ett nytt utslag i Högsta domstolen att delen om skattebrott skulle läggas ned.

Men åklagaren står på sig.

Högsta domstolens utslag förändrar inte läget för Jan Emanuel Johansson, säger vice chefsåklagare Thomas Langrot.

Tidigare socialdemokratiske riksdagsledamoten och Robinson-vinnaren Jan Emanuel Johansson, 39, anlände till Gotlands tingsrätt tillsammans med sin advokat Thomas Bodström strax efter klockan 9 i morse.

– Det känns skönt att vara här. Det är en ganska absurd anklagelse som jag ser fram emot att bli rentvådd ifrån, säger Jan Emanuel Johansson för dagen klädd i en gulrandig skjorta, kavaj och med hästsvansen i en knut.

En förmögenhet

Åtalet gäller bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll samt skattebrott. Jan Emanuel Johansson har tjänat en förmögenhet på sina olika behandlingshem för ungdomar som han byggt upp och sedan sålt för sammanlagt 223 miljoner kronor.

Förutom Johansson är också flera av hans affärspartners åtalade i vad åklagaren betecknat som en skattehärva. Det gäller tre bolag mellan åren 2008 och 2011. Enligt åklagaren har Jan Emanuel bland annat fått ett nytt kök och ett spa-bad för drygt 300 000 kronor installerade i sitt eget hem och bokfört det på firman. Han ska också ha fört över drygt en miljon kronor till ett konto i Egypten från firman utan att det framgår vad pengarna använts till. Ytterligare drygt 600 000 har också förts över av Johansson till annat konto utan att det bokförts med korrekt underlag, enligt åklagaren.

Står fast vid åtalet

Försvaret hade hoppats att det nya utslaget i Högsta Domstolen som kom i veckan skulle få åklagaren att lägga ned delen om skattebrott. En person som har fått betala skattetillägg får därefter inte dömas för skattebrott, slår HD fast.

– Domen bör kunna gälla det här fallet också eftersom Jan Emanuel har fått skattetillägg. Åklagaren borde lagt ner den delen, säger advokat Thomas Bodström.

Men åklagaren står fast vid åtalet.

Anlitat revisorer

– Bolaget har underlåtit att redovisa skatter och avgifter på ett korrekt sätt och det träffar inte Jan Emanuel utan han har varit företrädare för bolaget så att nya domen från HD förändrar inte läget i den här delen.

– Bolaget har gjort ett fel och Jan Emanuel Johansson anser jag är företrädare för bolaget och det skattetillägg som bolaget har fått har inte drabbat honom personligen så han kan åtalas, säger åklagaren Thomas Langrot.

Försvaret menar att Jan Emanuel Johansson inte själv har haft något med bokföringen att göra. Den delen har skötts av anställd personal.

En del av affärsverksamheten finns på Gotland därför hålls rättegången som pågår i tre dagar här.

Nämndeman jävig

Efter den första pausen i rättegången på torsdagsförmiddagen meddelar rättens ordförande att en av nämndemännen hoppar av på grund av jäv.

– Hon arbetar på Skattemyndigheten på Gotland och att det kan ifrågasättas om det är lämpligt ur jävsynpunkt. I samråd med henne har vi kommit fram till att hon inte ska fortsätta, säger Göran Söderström.

Nämndemannen kommer inte att ersättas.