Patrik Ehn på väg att sparkas ur Sverigedemokraterna

Foto: Urban Andersson
Patrik Ehn.
NYHETER

Ännu ett toppnamn är på väg bort från Sverigedemokraterna.

SD:s medlemsutskott förslår att Patrik Ehn ska uteslutas ur partiet, avslöjar Nyheter 24.

– Vi har inga kommentarer förrän partistyrelsen beslutar i ärendet på måndag, säger SD:s pressekreterare Martin Kinnunen.

På måndag ska SD-toppen Patrik Ehns framtid i partiet avgöras. Då håller partistyrelsen ett extra insatt möte som berör ett stort antal uteslutningsärenden, där Ehn är ett exempel. Han är i dag SD:s gruppledare i kommunfullmäktige i Göteborg och i regionen Västra Götaland.

Kontakt med högerextremisktiskt parti

Det var tidningen Expo som nyligen avslöjade att partiets medlemsutskott hade startat ett ärende gällande Ehn, som på 1980-talet var aktiv i nazistiska ”Nordiska rikspartiet” och ”Föreningen för Sveriges framtid”.

Partiets medlemsutskott uppgav att Ehn tidigare tagit avstånd från ”sitt förflutna”, men att det nu kommit fram ny information som gör att SD-politikernas övertygelse måste utredas.

Johnny Skalin i SD:s medlemsutskott kommenterade då ärendet:

– Ärendet mot Patrik Ehn som fått uppmärksamhet i media är ett av ett flertal personärenden som just nu utreds av medlemsutskottet. Bakgrunden är arbetet med nolltoleransen som initierades av Jimmie Åkesson under hösten 2012, skriver Johnny Skalin i SD:s medlemsutskott.

Utskottet föreslår uteslutning

I dag skriver tidningen Nyheter 24 att medlemsutskottet, som bereder ärendet åt partistyrelsen, nu föreslår att Patrik Ehn ska uteslutas. Tidningen har pratat med SD-källor som säger att både partiledaren Jimmie Åkesson och vice gruppledaren Mattias Karlsson står bakom beslutet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet tyder också mycket på att Patrik Ehns saga i partiet snart är all.

– Oddsen talar inte till Patriks fördel, men det är viktigt att komma ihåg att det inte är avgjort än. När partiet bestämde sig för att lansera nolltoleransen så innebar det också att medlemsutskottet skulle titta på gamla ärenden, säger en källa.

Problem med ”etnisk sammansättning”

Patrik Ehn ska ha gjort olika uttalanden som fått medlemsutskottet att tvivla på politikerns åsiktsställning, enligt Expo. Han ska ha haft problem med ”etnisk sammansättning”, länkat till en antisemitisk blogg och bland annat beskrivit andra länders högerextrema partier i positiva ordalag. Partiet har även öppnat ett ärende mot hans politiske sekreterare Daniel Rondslätt.

Enligt vad Aftonbladet erfar ska Ehns kopplingar med högerextremistiska partiet NPD i Tyskland var av stor vikt i ärendet.

– Det hände bland annat saker kring Ehn efter valet 2010 som partiet inte hade tid att ta tag i då, då man precis kommit in i riksdagen. Det handlar som jag förstått det inte bara om nya saker, utan det finns ett mönster, säger en källa.

Delar av partiet irriterade

Uteslutningsärendet mot Ehn väckte irritation i delar av partiet. Riksdagsmannen Mikael Jansson, som var partiledare före Jimmie Åkesson hoppades att ärendet läggs ned.

Sverigedemokraterna vill inte uttala sig i frågan i dag.

– Vi har inga kommentarer förrän partistyrelsen beslutar i ärendet på måndag, säger SD:s pressekreterare Martin Kinnunen.

Aftonbladet har sökt Patrik Ehn.