SD siktar in sig på kvinnorna

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson.

SD tror att man snart slår i taket i opinionen.

För att växa ännu mer siktar man nu in sig på nya väljargrupper - framför allt kvinnor och förstagångsväljare.

– Hittills har vi mest dragit till oss sig de grupper som är allmänt missnöjda i samhället, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

I morgon inleds Sverigedemokraternas kommun- och landstingsdagar i Västerås. Det är ett parti med vind i ryggen som samlas. I en ny mätning från DN/Ipsos i dag ökar man med 2,7 procentenheter till 8,5 procent. Det kan jämföras med valresultatet 2010 som låg på 5,7 procent. I den senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds var partiet också det tredje största.

Men partiet dras fortfarande med enorma imageproblem. Enligt partiledaren Jimmie Åkesson så tycker så många som nio av tio svenskar illa om partiet.

– Vi har nått väldigt långt i den potential som vi hade innan valet med de väljare som tycker att invandringspolitiken är viktigast. Samtidigt är det stora delar av väljarkåren som har svårt att ens fundera över oss som ett alternativ, sa han till Aftonbladet i förra veckan.

Riskerar att slå i taket

Samtidigt har partiet haft stora problem med lokala företrädare som uttryckt sig rasistiskt. SD:s medlemsutskott, som beslutar om företrädare ska uteslutas, har haft bråda dagar.

Enligt Åkesson så slår SD snart i taket i opinionen om man fortsätter i samma gamla hjulspår. För att nå nya väljare försöker man nu koppla ihop invandringspolitiken med andra frågor. Dessutom vill man nu paketera sin politik annorlunda. På helgens kommun- och landstingsdagar lanserar man därför en ny kommunikationsplan.

Tala med enad röst

I planen går att läsa att SD:s företrädare ska börja prata mer med en "enad röst" och att vissa i partiet måste omdefiniera sin självbild. Enligt Åkesson så drar partiet i dag mest till sig personer i samhället som är missnöjda eller befinner sig i utanförskap.

– Vi är inte längre ett parti som bara ska signalera missnöje. Vi ska förstå att vi i dag är makthavare som stiftar lagar och fattar beslut som påverkar människors liv, säger han.

SD har historiskt fått mycket röster bland unga män och i delar av LO-kollektivet. Nu har man siktat in sig på tre väljargrupper man vill nå ut till bättre - förstagångsväljare, kvinnor och arbetare.

– Bland kvinnor har vi ett sparsamt underlag i dag, säger Åkesson.

I planen slås också fast att SD-företrädare inte ska förmedla ilska, bitterhet eller negativa signaler, varken i möten med allmänheten i sociala medier.

Tydligare uttalanden

Dessutom ska fokus ligga på att uttalanden inte ska kunna missförstås.

Nyligen hamnade SD:s partisekreterare Björn Söder i blåsväder när han kommenterade en nyhet som Sveriges Radio tagit fram. Där avslöjades att romer ofta nekas att hyra bil på bensinmackar.

– Kanske finns det en anledning till att det nekas, skrev Söder.

Jimmie Åkesson vill först inte värdera om Söders uttalande passar in i hur SD-företrädare ska uttrycka sig.

– Björn har sagt att han egentligen menar att han ställer en fråga för att han tycker att journalister borde titta djupare på frågan.

Så uttalandet är rimligt?

– Eftersom det har uppstått en sådan här diskussion kring vad han faktiskt menade så kunde han säkert varit tydligare. Många av de här missförstånden som uppstår på sociala medier tyder på att vi måste jobba med det här och vara tydligare.

SD-företrädare ska också avhålla sig från att använda ironi eller retoriska frågor. Men det var precis vad riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) gjorde på Twitter precis efter bombattacken i Oslo förra året.

"Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge?", skrev han och följde upp med "Nej, jag kommer inte att kalla er islamofober."

”Det är aldrig okej"

Enligt Jimmie Åkesson var hans partikollegas uttalande inte okej.

– Det är aldrig okej att dra förhastade slutsatser på det sättet. Men ska man vara hederlig måste man säga att det var många fler än representanter från vårt parti som drog de slutsatserna. Men vi ska tänka på hur vi uttrycker oss i alla sammanhang.

Publicerad: