Nyheter

”Vi avlyssnar inte kändisar”

NYHETER

Aftonbladets publisher Jan Helin chattar med läsarna

maraton på aftonbladet.se  Aftonbladets publisher Jan Helin inledde maratonchatten klockan 08.00 på torsdagsmorgonen. ”Det är helt fantastiskt att våra mest intressanta röster under ett dygn är i samtal med våra läsare”, säger han.
maraton på aftonbladet.se Aftonbladets publisher Jan Helin inledde maratonchatten klockan 08.00 på torsdagsmorgonen. ”Det är helt fantastiskt att våra mest intressanta röster under ett dygn är i samtal med våra läsare”, säger han.

Jan Helin:

God morgon! Nu är det bara två minuter kvar till världshistoriens andra maratonchatt börjar. Jag är på plats. Välkomna att börja ställa era frågor!

Kommentar från Adam

JAN HELIN: Vad tycker du om Flashback?

Jan Helin: 

Det är ett forum av internets barndom som tidigt visade kraften i nätverk. Deras slogan att information vill vara fri är intressant. Det är sant. Men flashback visar också tydligt skillnaden på ansvaroga utgivare och oansvariga utgivare. Yttrandefrihet är viktigt. Journalistik är en del av den. Flashback vill bara vara yttrandefrihet utan värdegrund och utan etiska ramar.

Kommentar från Nils

Grattis till dagens scoop med Maddes förlovning! Hur känns det att vara först med en sån story?

Jan Helin: 

Tack! Jätteroligt. Det är en klassisk kvällstidningsgren att avslöja nyheter om kungahuset. Expressen hade nyheten också såg jag senare, men vi hade bilden. Det gör oss till vinnare denna gång.

Kommentar från Annika

Hej, tror du att mobilen kommer att förändra journalistiken. Jag tycker att allt går så fort i den och det är svårt att få en överblick om jag inte har varit uppkopplad under dagen

Jan Helin: 

JA, mobilen kommer att förändra nyhetsjournalistiken. Det är en fantastisk plattform för nyheter. Däremot håller jag helt med dig, det är inte ett särskilt bra medium för överblick. Där är papperstidningen och onlineutgåvor med större skärmar bättre. Därför kommer mobilen att vara ytterligare en bra utgåva för en modern dagstidning, men inte den enda.

Kommentar från Fredrik S

Hur ser Aftonbladet på sjunkande siffror inom både aftobladet och andra större tidningar, samt det sjunkande förtroendet för gammel media, och vad är er plan på att fixa dessa problem?

Jan Helin: 

Du har fel Fredrik. Aftonbladet har idag över 2,5 miljoner läsare dagligen i våra utgåvor. Det är fler än någonsin i tidningens 182-åriga historia. Det som sker är att läsningen av papperstidningar minskar. Det ska inte blandas ihop med läsningen av Aftonbladet. Jag tror ionte att förtroendet sjunker för medier. DEt som sker är att läsare via sociala medier har fått en plattform för kritisk diskussion om vad vi och andra publicerar och inte publicerar. Det är i grunden bra och kommer att utveckla journalistiken för de som fattar att vi nu befinner oss i dialog och inte i monolog. Förtroendet för Aftonbladet manifesteras till exempel vid riktigt stora nyhetshändelser. Då ökar vår läsning från att vara störst i landet till att vara överlägset störst i landet.

Kommentar från Guest

Kommer det i framtiden finnas både morgontidningar och kvällstidningar eller blir det mer av elektroniska tidskrifter?

Jan Helin: 

Det kommer att bli mer av onlinetidningar och mindre av papperstidningar. Det är intressant med kategorierna morgontidningar och kvällstidningar. Begreppen kommer säkert att finnas kvar i folkmun. Men utvecklingen just nu visar tydliga tecken på en genreupplösning. Från AFtonbladets sida beror det på att vi är Sveriges största primära nyhetskälla. Tittar du på DN kan du se att de blir mer och mr kvällstidning i sitt tänk och sina grepp och hur de identifierar nyheter.

Kommentar från Lars

Hur är relationen mellan er och Expressen i dessa lägen? Blir det massa gliringar och sms till Expressens personal då ni var först med bilden? För jag gissar att ni känner varann rätt väl, :)))

Jan Helin: 

Det är en rolig fight mellan oss och Expressen. Det är klart att vi är glada för att vi var först med bilden. Och det förekommer säkert en del gliringar mellan medarbetare på våra tidningar i dag. Men det sker i god ton. Vi tycker att nyhetsracet är roligt. Det utvecklar både oss och Expressen att vi konkurrerar om nyheter. Det får oss båda att stå på tå.

Kommentar från cap1

Hur kommer det sig att Aftonbladet har gått från en seriös tidning som granskar kritiskt till att vara en skvaller tidning?

Jan Helin: 

Det är inte sant. Det är en kritik som alltid riktats mot kvällstidningar. Den har aldrig varit sann. Vi har väldigt mycket kritisk granskning och avslöjanden inom såväl politik, kriminaljournalistik, nöje som sport. De som säger som du brukar ha ett behov av att framställa sig själva på ett visst sätt. Det är säkert viktigt för dig att säga till andra i din omgivning att du minsann inte läser kvällstidningar. Då undrar jag lite: Hur kommer det sig att du är här?

Kommentar från Kjell-Åke

Jättefint med nya hemsidan. Ni är bästa sajten i sverige!

Jan Helin: 

Tack Kjell-Åke! Vi är väldigt glada över ändringen av hemsidan. Den blev tydligare, utan att vi tappade kvällstidningskänslan och nyhetsfokuset. Kul att du gillar den!

Kommentar från Danne K

Har ni avlyssnat kändisar på samma sätt som dom engelska tidningarna?

Jan Helin: 

Nej, det gör vi inte.

Kommentar från Micke

Hej! Hur går snacket på redaktionen nu när alla får kommentera era artiklar mer eller mindre? Måste vara rätt tröttsamt med alla som gnäller jämt och ständigt? :)

Jan Helin: 

JAg tycker inte att alla gnäller jämt och ständigt. Ibland är det bra diskussioner i våra kommentarsforum. Men det är sant att det finns en klick som inte verkar ha annat att göra på dagarna än att läsa kvällstidningar och gnälla på dem. Det finns en självgodhet i de kommentarerna som är ganska underhållande, fast bara i ganska liten mängd. Jag tror fortfarande på att journalistiken iutvecklas genom att vara i dialog med läsarna, men visst. Också jag har dagar när jag undrar vad visa kommentarer i forumen egentligen tillför mänskligheten.

Kommentar från Gun-Inger

Hej! Många anser att Aftonbladet lagt locket på när det kommer till integrationsproblemen och kriminaliteten med invadandring. Bland annat har ert sätt att censurera bilder gett stort missnöje. Vad är dina tankar på det?

Jan Helin: 

Vi har verkligen inte lagt något lock på. Det vissa grupper har problem med är att vi inte publicerar saker som har som enda syfte att förringa människovärdet för vissa utpekade folkgrupper. Att säga att vi censurerar är djupt okunnigt. Censur är sådant som stater ägnar sig åt när de förhandsgranskar innehåll och förbjuder publicering. En tidning som väljer att inte publicera visst innehåll refuserar. Journalistik är ett innehåll som vilar på vissa värderingar och sker inom vissa etiska ramar. Journalistik är en viktig del av yttrandefriheten, men den är inte hela yttrandefriheten.

Kommentar från Julia

Ni som leder utvecklingen av journlistik. Vad är nästa stora grej efter mobilen? Kommer Aftonbladet bli en tv-kanal i framtiden med rättigheter till tex tv-serier och sport?

Jan Helin: 

Du gör en bra gissning. Jag tror att nästa stora grej för en nyhetssajt av vår storlek är tv. Läsplattorna växer också extremt fort just nu och är en spännande plattform att ge ut Aftonbladet på.

Kommentar från Majken

Varför hänger ni ut vissa personer med bild vid brottsmisstanke men inte alla - innan de är dömda.

Jan Helin: 

DEt är en avvägning från fall till fall. Om det finns ett allmänintresse kring en brottsmisstänkts identitet publicerar vi den. Det styrs till exempel av vad vi vet om bevisläget. Det styrs också av hur allvarligt brottet är. En vanlig missuppfattning i vissa politiska kretsar är att den misstänktes etnicitet spelar roll. Det gör den inte. Att ebgå brott är lika illa alldeles oavsett var man är född. Men en del tycker det är mer illa att begå brott om man är född utomlands och allra värst om man är född i ett land som ligger längre härifrån. Det är en märklig syn på brottslighet tycker jag. Att det finns en överrepresentation av brott i invandrargrupper är känt och skrivet om sedan länge. Det är väl undersök och har sociala förklaringar liksom de allra flesta brott.

Aftonbladet:

Då tackar vi Jan Helin och lämnar över till nästa chattare, Katrine Kielos. Jan, har du någon fråga till Katrine?

Jan Helin: 

Katrine, välkommen till marathonchatten! Du är nominerad till Augustpriset för din bok "Det enda könet". Zlatan är nominerad i samma klass. Till frågan: Vad ska du säga till Zlatan när du vinner?

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter