Snowden söker asyl i Ryssland

avAnders Clark

NYHETER

Ryska presidenten kräver stopp på läckorna

1 av 3
Välkomnandet President Vladimir Putin öppnar dörren till Ryssland för Edward Snowden – men varnar för fortsatt läckage

Edward Snowden har sökt asyl i Ryssland, uppger flera nyhetsbyråer.

Men Snowden får inte stanna i Ryssland om han inte är snäll mot Putins ”vänner” – USA.

Åtta dagar efter att han lämnade Hongkong tros Edward Snowden fortfarande finnas i transitområdet på Moskvas flygplats i väntan på besked om asyl från Ecuador – och Ryssland. På måndagen sökte han rätt att stanna i landet.

– Klockan 22.30 i går (19.30 svensk tid) dök den brittiska medborgaren Sarah Harrison upp på konsulatet på Sjeremetievo-flygplatsen och lämnade in en ansökan om asyl från Snowden, säger Kim Sjetjenko, anställd vid konsulatet på flygplatsen till nyhetsbyrån AFP.

Sarah Harrison är anställd på Wikileaks och har följt Edward Snowden från Hongkong.

Strax därefter fick Snowden besked från Rysslands president Vladimir Putin som vill att han ska sluta skada USA.

Jämför med nobelpristagare

– Om han vill stanna här finns det ett villkor: Han måste upphöra med sitt arbete att skada våra amerikanska vänner, oavsett hur konstigt det låter när det kommer från mig, sa han vid en presskonferens i Moskva där han jämförde NSA-läckan Edward Snowden med kärnfysikern Andrei Sakharov som både varit med och utvecklat vätebomben och vunnit Nobels fredspris:

– Han är inte vår agent och samarbetar inte med oss, våra säkerhetsorganisationer har aldrig arbetat med honom och arbetar inte med honom nu. Han känns inte som en hemlig agent, han ser sig som en människorättsaktivist, sa Putin.

"Lämnar aldrig ut någon"

Utöver erbjudande om att stanna och jämförelsen med Andrei Sakharov garanterade Vladimir Putin att Snowden inte kommer utlämnas, som han hotades att göra i Hongkong:

– Ryssland lämnar aldrig ut någon någonstans och har inga avsikter att göra så nu, säger Vladimir Putin vid en presskonferens i Moskva.