Verklighetens fula ankunge

1 av 2
NYHETER

Här adopteras den lilla svanungen av en storlom.

Och matas med fisk - trots att svanar egentligen är gräsätare.

– Det är något helt unikt som det är få förunnat att få se, säger hobbyfotografen Henrik Wahlberg som lyckats fånga händelsen på bild.

Det var Henriks bror som ringde och tipsade om den annorlunda familjekonstellationen - en vuxen storlom, en lomunge och en svanunge.

Henrik förstod direkt att det var något alldeles speciellt och lastade in tre av sina fem barn i bilen för att köra 13 mil från sitt hem i Lycksele mot sjön i Storuman där fåglarna befann sig.

– Det var helt klart värt det. Jag har aldrig hört talas om något liknande. Man tänker direkt på den fula ankungen, säger Henrik.

Matade med fisk

De tre fåglarna höll sig tätt intill varandra under de 45 minuter som Henrik hade möjlighet att stanna. Fyra gånger matade storlommen den lilla svanungen.

– Så fort lommen kom upp över ytan med mat så trängde sig svanungen före lomungen. I fågelvärden är det unikt att en fågel adopterar en helt annan art som dessutom egentligen är gräsätare, säger Henrik.

I vanliga fall äter storlommen fisk och svanen gräs. Men den lilla svanungen åt vad som bjöds när lommen dök ner under ytan och kom upp med mat.

– Lommar jagar ju fisk och jag tror inte att lommen helt plötsligt skulle börja leta gräs åt svanen, säger Henrik.

Inga föräldrar

Vad som hänt den lilla svanungens föräldrar är oklart men Henrik såg inga andra svanar när han promenerade runt sjön.

Ett återbesök till platsen, som han inte vill avslöja namnet på, blir det helt klart inom kort.

– Det ska bli intressant att se om svanen hänger kvar och hur det går för den lilla lommen. Svanen blir ju så pass mycket större. Det blir spännande, säger Henrik.