Nyheter

Skarp bomb vid ny Stockholmsarena

avJohn Granlund, Ida Gustafsson, Leonard Goldberg, Martin Ekelund

1 av 3 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD

En skarp sprängladdning hittades utanför Tele 2 Arena i Stockholm i går eftermiddag.

Polisen befarade att fler bomber kunde finnas i anläggningen – som enligt uppgift till Aftonbladet styrktes av hot som lämnats i anslutning till bomben.

Klockan 15.10 i går kom larmet till Stockholmspolisen. Ett misstänkt föremål hade hittats utanför den nybyggda Tele 2 Arena i Globenområdet i Stockholm.

– Man har anträffat en låda med en skokartongs storlek som någon har skrivit ordet bomb på, säger Sven-Erik Olsson.

Enligt polisen ska anmälarna ha sett ett rörformat föremål i lådan. Dessutom ska det enligt en källa med insyn ha funnits en lapp i anslutning till lådan med texten: "Det finns flera".

Hittades av säkerhetschef

Den som hittade föremålet var Tele 2 Arenas säkerhetschef Michael Englund.

– Vi gjorde genomsök och det råkade vara jag som hittade den. Den låg väldigt synligt och jag är bara tacksam över att den hittades, säger han.

Vid 17.30-tiden meddelade polisen att bombtekniker på plats bedömer att föremålet var skarpt - och att det oskadliggjorts.

– Det här är inte en ren attrapp. I någon form har de bedömt den som skarp och oskadliggjort den, säger Sven-Erik Olsson.

Polisen vill inte kommentera om det riktats några hot mot arenan utöver lådan med texten "bomb" och dess innehåll.

Hela arenan har utrymts och spärrats av, liksom ett större område utanför arenan.

Arenan är utrymd

Ett stort polispådrag är på på plats och vid 19.30-tiden i går började polisens bombtekniker att leta igenom arenan efter att polispatruller säkerställt att den är tömd på människor.

– Vi kan inte utesluta att det finns något farligt föremål kvar i anläggningen. Det är en gigantisk byggnad och dessutom en byggarbetsplats. Det här kan ta många timmar eller till och med dygn, säger Kjell Lindgren, vid polisen i Stockholms län.

Inledningsvis rubricerade polisen händelsen som allmänfarlig ödeläggelse men på torsdagskvällen ändrades rubriceringen till försök till mord.

– Man har bedömt att det var risk för människor och därför la man den här rubriceringen, säger Sven-Erik Olsson.

I går kväll vid 22-tiden arbetade polisen fortfarande med att genomsöka området. Samtidigt stod restaurangpersonal som vanligtvis jobbar inne i arenan utanför avspärrningarna i sina arbetskläder och väntade på att kunna hämta sina vanliga kläder.
– Det är tråkigt och onödigt att sådant här händer, säger en ung anställd till Aftonbladet på plats.

Under fredagen kommer polisen att fortsätta arbetet med att söka igenom arenan.

– I dag ska man söka inomhus. Man har sökt av det yttre området så i dag kommer man att söka därinne, säger Sven-Erik Olsson till Aftonbladet på fredagsmorgonen.

Fördröjer match

Under torsdagskvällen skulle en match med gamla Djurgården-profiler ha gått av stapeln på arenan. Matchen var tänkt att starta klockan 17.30 men har nu ställts in enligt Stockholm Globe Arenas på Twitter.

– Vi ställer in på grund av att polisen gör bedömningen att det är ett skarpt hot, säger Johan Seidefors, kommunikationschef på Stockholm Globe Arenas, som uppger att Depeche Mode-konserten på Globen i kväll inte kommer att påverkas.

Säkerhetschefen Michael Englund är upprörd över dagens händelser.

– Det är självklart fruktansvärt tråkigt för Stockholm och Sverige. Det är under all kritik och jättetråkigt och jag hoppas att vi slipper hitta något mer, säger han.