Sverige hjälplöst vid utlämning av Somaliasvenskar

UD: Folkrättsligt är vi inte en aktör i frågan

Sverige hade inga möjligheter att förhindra utlämningen av de så kallade Somaliasvenskarna till USA.

Det hävdar UD:s presschef Anders Jörle.

– Folkrättsligt är vi inte en aktör i frågan, säger han.

Sverige kritiseras av de två Somaliasvenskarnas advokat Tomas Olsson för att inte ha gjort mer för att få hem de båda männen, 27 och 29 år, till Sverige.

De båda reste till Somalia 2008 och gick med i al-Shabaab som av USA klassas som en terroristorganisation. Förra året ville de hoppa av och flydde till grannlandet Djibouti där de fängslades. Dock utan att anklagas för något brott.

Men istället för att föras tillbaks till Sverige så lämnades männen ut till USA av de djiboutiska myndigheterna.

27-åringen och 29-åringen sitter nu häktade i USA i väntan på rättegång. De är åtalade för terroristbrott och riskerar livstids fängelse.

Varför fördes de två svenska medborgarna inte till Sverige?

– Det finns inget i internationell rätt som hindrar ett annat land att begära personer utlämnade som är misstänkta för brott, säger Anders Jörle.

Protesterade inte

Vilka försök gjordes att få männen till Sverige?

– Det fanns en planering för att de skulle komma till Sverige. Vi hade kontakt med deras advokat Thomas Olsson och det förekom kontakter med djjboutiska myndigheter. Men så bestämde sig Djibouti och USA för att de skulle till USA.

Har Sverige protesterat mot att de utlämnades till USA?

– Nej. De avgörande är att det blir en bra rättsprocess i USA. Folkrättsligt är Sverige inte en aktör i det här. Om det hade gällt ett narkotikabrott hade vi inte heller haft några synpunkter. Men UD kommer att följa rättegången mot männen.

Jörle hänvisar till ett parallellfall för några år sedan då en svensk medborgare greps i Tjeckien och sedan utlämnades till USA.

– Den gången fanns en tydlig koppling till terroristisk verksamhet i USA.

CIA-läger

I de två Somaliasvenskarnas fall verkar det mest handla om att de varit medlemmar i en terroriststämplad organisation. Däremot finns inget som tyder på att de deltagit i eller planerat några dåd mot amerikanska medborgare eller amerikanska intressen än mindre några brott i USA.

Amerikansk lagstiftning ger sedan dåden den 11 september 2001 USA vittgående befogenheter att ställa personer inför rätta för terroristbrott var dessa än är begångna. Under George W Bush inrättades till och med hemliga CIA-läger runtom i världen ditt terrormisstänkta fördes och förhördes.

President Obama har förbjudit dessa läger men hans regering fortsätter använda de hårda terrorlagarna som togs under Bush.

Publisert: