Polisen: Vi blir lurade i bakhåll

Rapporter avslöjar tuffa jobbsituationen i Stockholms förorter

Hot en del av vardagenEnligt polisens egna rapporter är inte våldet i Stockholms förorter någon ny företeelse. Jörgen Ohlsson, närpolischef i Rinkeby och Tensta, uppger att trenden är att våldet mot poliser ökar.
Hot en del av vardagenEnligt polisens egna rapporter är inte våldet i Stockholms förorter någon ny företeelse. Jörgen Ohlsson, närpolischef i Rinkeby och Tensta, uppger att trenden är att våldet mot poliser ökar.

Stenkastningar, hot och våld är vardag för polisen i Rinkeby och Tensta.

Det visar polisens egen lista över händelser där man utsatts för brott.

– Trenden är helt klart ökande när det gäller våld mot polis, skriver Jörgen ­Ohlsson på polisens ungdomssektion i Västerort.

Under den senaste veckans oroligheter i Stockholms förorter har polisen utsatts för stenkastning. Företeelsen är däremot långt ifrån ny.

Det visar en lista över händelser från närpolisen i stadsdelarna Rinkeby och Tensta som Aftonbladet ­tagit del av.

”Trenden är helt klart ökande när det gäller våld mot polis”, skriver Jörgen Ohlsson, tillförordnad sektionschef på polisens ungdomssektion i Västerort, i ett mejl.

Omringade bilen

Listan omfattar 163 ­inrapporterade händelser från 2012 och 2013 i stads­delarna Rinkeby och ­Tensta. I en av rapporterna från mars 2013 står det:

”Efter ett kortare efterföljande av personbil ­anträffas bilen vid Rinkebyskolan. En polis går fram och pratar med personerna i bilen. Det samlas ett 10-tal personer runt honom och bilen. Då polismannen ­sätter sig i bilen kastas tre glasflaskor mot dem, varav en träffar polisbilens ­motorhuv.”

I en annan rapport från november 2012 kan man ­läsa:

”En patrull hade ett efterföljande på en bil som ­slutade vid Rinkebytorg, där bilen dumpades. Ett ­30-tal personer samlades runt bilen och någon i samlingen belyser in i polis­bilen med grön laser. Bilen lämnar då platsen och ­patrullen förhindras att ­köra efter av den folk­samling som uppstått.”

Ett av de vanligaste till­vägagångssätten är att locka in poliser i bakhållsliknande situationer, enligt Jörgen Ohlsson.

Men att ungdomar för­söker locka polisen i bakhåll är inget nytt fenomen, uppger polisen Amir Rostami som skriver en doktors­avhandling om gäng­kriminalitet.

– Vi har kunnat se det ­under de senaste åren, bland annat i Västerort vet poliserna att man inte åker in i garageområden som ­ensampatrull för att det finns överhängande risk för bakhåll, säger han.

Förändrat arbetssätt

Många ungdomar som Aftonbladet har träffat i Rinkeby och Tensta berättar om vad de upplever som polistrakasserier. Amir Rostami berättar att man på flera håll i landet har förändrat arbetssättet.

– Polisen i Södertörn och Södertälje har gått ifrån metoden att stoppa människor i onödan, det så ­kallade ”stop & search”, ­säger han.

Attacker mot polisen – hela listan

Ur polisens egna lista

Plats: Hjulsta torg, Hjulsta

Datum: 23 september 2012.

”Våld mot tjänsteman genom att okänd gärningsman har kastat sten mot polisman, en sten studsade på ett räcke och träffade polismannen på underarmen, en sten missade polismannen.”

Plats: Rinkebystråket, Rinkeby

Datum: 25 september 2012.

”Skadegörelse genom att okända gärningsmän kastat en sten på polisbil. Polisbilen körde under en av broarna på Rinkebystråket där flera personer befann sig. Precis när patrullen kört under bron ­kastas en sten på polisbilen.”

Plats: Tenstagången, Tensta

Datum: 29 oktober 2012.

”Två poliser stod på Tenstagången, när en brinnande smällare kastades mot dem. Den ­exploderade med ett kraftigt ljud cirka två-tre meter ifrån ­poliserna. Ingen gärningsman sågs i närheten.”

Plats: Mjölbyplan, Rinkeby

Datum: 5 mars 2013.

”Besättningen i en polis­helikopter blir belysta med grön laser. De noterar ett fordon i den riktning laserstrålen kommer ifrån. Bilen och passagerarna kontrolleras men ­ingen grön laser anträffades.”

Plats: Hjulstavägen, ­Rinkeby

Datum: 21 mars 2013.

”Patrull försöker stoppa personbil som framförs mycket hänsynslöst. ­Efter ett efterföljande kör bilen rakt in i en stillastående polisbil som är uppställd vid Hjulstavägen, korsningen Rinkeby allé. Polismannen som sitter i den stillastående bilen skadas lätt.”

LÄS MER Attacker mot polisen – hela listan

Publisert: