Ebolaepidemin

Inget klart besked om ebolasmitta i Sverige

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Efter flera turer är det ännu inte klarlagt.

Den svenska hjälparbetaren som misstänktes vara  ebolasmittad behandlas fortfarande på högisoleringsenheten i Linköping.

– Vi bedömer risken för ebola som väldigt låg, säger infektionsläkaren David Ekqvist.

I söndags landade planet med en svensk hjälparbetare som arbetat i Sierra Leone på Sturups flygplats. Kvinnan fördes därefter till Lund då man bedömde att det fanns en förhöjd risk att hon smittas av ebola då hon fredagen innan hade fått en hudskada.

Preliminärt besked negativt

Hon hade däremot inte visat upp några symptom och friskförklarades i Lund och skickades hem.

Men under onsdagkvällen skickades kvinnan till högisoleringsenheten vid universitetssjukhuset i Linköping efter att ha blivit något sämre och uppvisat symptom som skulle kunna indikera på ebola. Ett preliminärt provtagning gav utslaget att hon inte var drabbad.

Under torsdagsförmiddagen har Universitetssjukhuset i Linköping hållit presskonferens. Där medverkade infektionsläkaren David Ekqvist, som arbetar på högisoleringsenheten.

”Talar starkt emot”

Han uppger att kvinnans tillstånd är stabilt och relativt gott, men patienten har uppgett att hon inte vill att läkarna går in närmre på hennes tillstånd.

– Tillståndet är stabilt, men vi planerar för ytterligare provtagningar. Ni har säkert sett att första diagnostiken var negativ, men för att vara hundraprocentigt säkra kommer vi genomföra ytterligare som sedan ska analyseras, säger han under en presskonferens.

Enligt David Ekqvist så är det första provet ändå en stark indikator på att kvinnan inte är ebolasmittad.

– Den talar väldigt starkt emot, men vi vill vara säkra på diagnostiken, därför upprepar vi provet.

ANNONS

Hur mycket betalar du i el? Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ebolaepidemin

Linköping

Lund

Sierra Leone