SCA

SCA:s vd avgår

Av: 

Ida Persson

NYHETER

SCA:s vd och koncernchef Jan Johansson avgår, uppger SCA i ett pressmeddelande.

Beskedet kommer efter flera avslöjanden om lyxresor med bolagets privatjet.

Vd:ns fallskärm: 22 miljoner.

Det var Svenska Dagbladet som först skrev om resorna.

SCA uppgav att bolagets privatjet bara användes i en begränsad del i tjänsten. I själva verket lades mångmiljonbelopp på lyxresor till bland annat fotbolls-VM och Formel 1-tävlingar. Styrelsemedlemmarnas fruar ska ha följt med vid flera resor.

Inledde utredning

Bland annat uppges Jan Johanssons fru ha flugit med på resor till Dubai, Verona, Barcelona och Nice. Hon ska även ha rest ensam i planet.

Riksenheten mot korruption inledde en förundersökning efter avslöjandet.

SCA:s ordförande Sverker Martin-Löf, 71, avgick redan i januari. Han ska enligt SvD:s granskning ha använts sig av privatjetplanet för att resa med hela sin familj till och från jaktresor i Härjedalen.

– På grund av den mediestorm som har pågått i pressen nu, i framför allt Svenska Dagbladet, under två månader så blir det inte möjligt för mig att utföra mitt arbetet. Det blir svårt att bidra på rätt sätt. Därför har jag valt att avsluta lite tidigare än jag hade tänkt, sa han till Aftonbladet.

Får fallskärm på 22 miljoner

Nu avgår alltså även bolagets vd Jan Johansson.

"De senaste månaderna har jag fått ägna stor del av min tid de granskningar av SCA som pågår. Nu har också en förundersökning inletts, vilket innebär att mitt fokus att sköta själva verksamheten framöver ytterligare reduceras. Det beslut styrelsen och jag därmed kommit fram till i SCAs, aktieägarnas, medarbetarnas och mina anhörigas intresse är att jag lämnar VD- och koncernchefspositionen", skriver Jan Johansson i ett pressmeddelande.

Jan Johansson kommer att få fast lön under två års tid, skriver styrelsen på sin hemsida. Fallskärmen landar på 22 miljoner kronor, enligt SvD.

Även Mats Berencreutz, vice vd i SCA, lämnar sitt uppdrag. Även han ska ha gjort flera resor med privatjetplanet, tillsammans med sin fru.

Magnus Groth, chef för SCA:s mjukpappersverksamhet i Europa, blir ny vd för SCA.

Aftonbladet har sökt Jan Johansson, som har valt att inte kommentera ytterligare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

SCA