Chile

Klättrare hittade försvunnet plan

Av: 

Robin Nilsson

NYHETER

1961 kraschade DC-3:an med hela det chilenska fotbollslaget Green Cross i Anderna.

Alla dog.

Sedan dess har flygplanet varit spårlöst försvunnet.

Tills nu.

En expedition av chilenska bergsklättrare har hittat vraket av DC-3:an på över 3 000 meters höjd i Mauleregionen i centrala Chile.

Ombord på planet fanns 24 personer. De bestod av fotbollsspelare, tränarstaben, journalister och tre domare. Fotbollslaget skulle flyga från Castro till Santiago efter en bortamatch när piloterna rapporterade om problem. I det sista radiomeddelandet från piloterna till flygcentralen berättade de om hur is täckt vingarna och propellrarna.

Det var sista som hördes från planet.

Inga officiella uppgifter

Kort efter kraschen hittades planet bland bergen med alla ombord döda. Ingen officiell undersökning gjordes och platsen glömdes bort. Tills nu.

En grupp av bergsklättrare hittade kraschplatsen trots att det saknas information om platsen. Deras bilder sprids i världen och visar bland annat en utbränd motor begravd i stenmassor.

– En stor del av planets bränslesystem är intakt och det ligger mänskliga kvarlevor utspridda runt vraket, säger en expeditionsmedlem, Leonardo Albornoz, enligt The Mirror.

Gruppen vägrar peka ut kraschplatsen. De menar att risken för att obehöriga ska ta sig är för stor.

– Vi vill inte riskera att kvarlevor tas som troféer. Vi måste respektera de anhöriga, säger Albornoz.

Liknande olycka

En annan liknande katastrof inträffade i Anderna 1972. Ett flygplan med ett rugbylag ombord kraschade då i gränslandet mellan Argentina och Chile. Av totalt 45 passagerare överlevde endast 16 personer.

1993 släpptes filmen Alive som handlar om flygolyckan 1972 med rugbylaget.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Chile