Göran Hägglund avgår

Acko vill ta över KD – men Ebba är favoriten

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Acko Ankarberg har meddelat att hon kandiderar för att bli nästa partiledare för Kristdemokraterna.

Men en ny mätning från Aftonbladet/Sverige Tycker visar att KD-sympatisörerna hellre ser att Ebba Busch Thor tar över efter Göran Hägglund.

Nu blandas även ex-ministern Stefan Attefall in i leken.

I dag meddelade partisekreteraren Acko Ankarberg, 50, att hon kandiderar för att bli den som tar över efter Göran Hägglund som KD-ledare.

– Jag tycker att det är dags för mig, sa hon i Aftonbladet Morgon.

I dag meddelade även riksdagsledamoten Penilla Gunther att hon kandiderar för partiledarjobbet, skriver Expressen. Tidigare har EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, 59, nominerats till uppdraget, men han har meddelat att han inte kandiderar.

En ny mätning från Aftonbladet/Sverige Tycker visar dock på att det inte är Ankarberg som är det populäraste namnet bland KD:s sympatisörer. Det är i ställer Ebba Busch Thor, 28, som i dag är oppositionsråd i Uppsala. Mätningen gjordes innan Ankarbergs besked.

Mätningen visar att 29 procent vill att Busch Thor ska ta över partiet. Hon har själv inte gett något besked om hon är beredd att kandidera.

Vill ännu inte ge besked

"Gratulerar @AckoAnkarberg till att ha landat i ett beslut. Jag återkommer när jag har något nytt att meddela!", skrev hon i morse på Twitter.

Hon avböjer att kommentera dagens mätning.

Acko Ankarberg är delad trea på listan, 11 procent vill se henne som ny KD-ledare. Lika många föredrar KDU:s ordförande Sara Skyttedal. 

Trots att Adakutsson meddelat att han inte är aktuell är det fortfarande 16 procent av KD-sympatisörerna som vill ha honom som Hägglunds efterträdare.

Övriga kandidater som nämnts som potentiella efterträdare har bara stöd av några få procent i mätningen. Det handlar om gruppledaren Emma Henriksson, ekonomiska talespersonen Jakob Forssmed och ex-ministern Stefan Attefall.

Forssmed twittrade så här i dag:

"Acko Ankarberg & Penilla Gunther pl-kandidater för Kd. Bra m flera namn! Jag har inte landat i beslut om kandidatur och återkommer m besked."

Ny KD-ledare väljs 25 april

Enligt vad Aftonbladet erfar är dock Forssmed aktuell för en plats i partiledningen.

Lokalavdelningar och distrikt har fram till den 25 februari på sig att nominera ny partiledare, vice partiordförande, andra vice partiordförande samt hela partistyrelsen. Sedan bjuds distrikten in av valberedningen till ett möte i Stockholm i mars där huvudkandidaterna ska frågas ut. Efter det får distrikten lämna in en slutgiltig slutlig nominering till partiledarposten innan valberedningen presenterar sitt förslag. Den nya partiledningen ska väljas på ett extra riksting som hålls den 25 april.

Under onsdagskvällen blandades ex-ministern Stefan Attefall in i leken när han nominerades till partiledarkandidat av KD:s lokalavdelning i Sundbyberg.

På deras årsmötet nominerades Ebba Busch Thor också till första vice ordförande.

– Vi tror att Stefan Attefall och Ebba Busch Thor blir en slagkraftig duo, säger Marcus Jonsson, ordförande i lokalavdelningen Sundbyberg.

Han säger också att Attefall har ett tydligt ledarskap och är en skicklig debattör.

– Han har också störst politisk erfarenhet av kandidaterna, säger Marcus Jonsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Göran Hägglund avgår

Kristdemokraterna

Stefan Attefall

Ebba Busch

Acko Ankarberg Johansson