Polisen: Inget brott bakom moskébrand

Av: Mathias Asplund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: ANDERS KJAERSGAARD
Moskén i Eskilstuna totalförstördes i branden på juldagen 2014.

NYHETER

Polisen lägger ned förundersökningen om moskébranden i Eskilstuna den 25 december.

Det är troligt att branden orsakades av barn som lekte i ett kapprum, enligt utredningen.

– Det har inte gått att utesluta barns lek med eld eller ren våda, säger polisens presstalesman Fredrik Wallén till Aftonbladet.

Polisens utredning utesluter ett attentat mot moskén.

– Varför det började brinna vet vi inte. Men utredningen har kunnat utesluta att det var ett attentat utifrån och det hoppas vi känns lättande för alla inblandade, säger Fredrik Wallén, tillförordnad kommunikationschef i Polisregion Öst.

Medan polis- och räddningsinsatsen fortfarande pågick fick polisen uppgifter om att någon eller några personer skulle ha kastat in något i moskén och sprungit från platsen. De har nu avfärdats.

– Det finns ingenting i utredningen som styrker att det handlar om något annat än helt obefogad ryktesspridning bland åskådare på platsen, säger Fredrik Wallén i ett pressmeddelande.

Inga uppgifter i utredningen pekar heller på att några utomstående personer funnits i lokalen när branden startade.

Startade i klädhög

De tekniska brandorsaksutredningar som polisens tekniker, nationellt forensiskt center (NFC) och räddningstjänsten har genomfört visar på att branden startat i en hög med kläder som tillhörde besökare i lokalen.

Kläderna låg i ett kapprum intill samlingslokalen som använts för bön. Under tiden när branden startade har moskébesökare, i första hand barn, varit i kapprummet. NFC:s sakkunnige bedömer att det underlag som finns talar för att branden startat genom ”lek med eld, anläggning eller våda”.

Men exakt varför branden startade visar inte brandorsaksundersökningen.

– Vi är tydliga med att vi inte kommer längre än så här. Varenda utredningsskruv är skruvad i botten, säger Fredrik Wallén.

Fanns ingen fritös

I de tekniska undersökningarna utesluts att kläderna antänts med hjälp av brännbar vätska eller genom överhettad elektronisk utrustning.

Klädhögen innehöll däremot kläder av syntetmaterial som lätt kan ha antänts av hög värme eller någon form av tändmedel, en tändare eller tändsticka.

Tidigare publicerade bland andra Aftonbladet uppgifter om att en fritös skulle ha legat bakom branden. Men utredningen visar att det inte funnits någon köksutrustning överhuvudtaget i lokalerna.

Läggs ned

Utredningen visar inte att något uppsåtligt brott begåtts. Inte heller hur eller vem som eventuellt skulle ha råkat orsaka branden.

– Eftersom inget brott kan styrkas och det bedöms att alla möjliga utredningsåtgärder är gjorda kommer därför förundersökningen att läggas ner, säger Fredrik Wallén i pressmeddelandet.

Ingen person har misstänkts för brott under utredningen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN