Trossamfund i USA: ”bröllop är för alla”

Foto: En pastor i en presbyteriansk kyrka i USA.
NYHETER

Trossamfundet Presbyterian Church (U.S.A.) har röstat igenom en ny definition av äktenskap i sin konstitution.

De som gifter sig anses nu vara "två personer, traditionellt sätt en man och en kvinna".

Presbyterian Church (U.S.A.) har efter tre decennier av infekterat intern debatt beslutat sig för att formulera en inkluderande äktenskapsdefinition i sin konstitution. På tisdagen samlades företrädare från samfundets 171 regionala avdelningar för att rösta om den nya definitionen.

Tidigare har äktenskapet beskrivits som något "en man och en kvinna" kan ingå, men den nu framröstade definitionen är att äktenskap är för "två personer, traditionellt sätt en man och en kvinna". Man öppnar alltså upp för samkönade par, även i sin konstitution, skriver kyrkan i ett pressmeddelande.

– Äntligen har kyrkan i sina konstitutionella dokument fullt ut erkänt att kärleken mellan homosexuella män och kvinnor är värd att fira i samfundets anda. Det finns fortfarande meningsskiljaktigheter, vilket jag inte vill förminska, men jag tror att vi lär oss att vi kan vara oense och ändå vara ett samfund tillsammans, säger pastorn Brian D Ellison till New York Times.

Tappar medlemmar

Sent på tisdagskvällen, amerikansk tid, hade ännu inte alla regionala ledare röstat. Men med röstsiffrorna 86-41 till fördel för sidan som vill ändra konstitutionen var frågan avgjord.

Ändringen kommer i spåren av att kyrkan sommaren 2014 röstade för att tillåta samkönade äktenskap. Men det är alltså först nu som en ändring kan göras i samfundets konstitution.

Presbyterian Church (U.S.A.) är landets största presbytarianska samfund, med omkring 1,8 miljoner medlemmar. På senare år har man dock tappat allt fler församlingar och enskilda medlemmar i och med att kyrkan förflyttat sig allt mer till vänster teologiskt, skriver New York Times.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Religion