Jimmie Åkesson nekas sjukpenning

Av: Mathias Asplund

Publicerad:
Uppdaterad:
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: BJÖRN LINDAHL
Jimmie Åkesson (SD).

NYHETER

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson nekas sjukpenning från Försäkringskassan.

För att partiet fortfarande betalar honom drygt 40 000 kronor i månaden.

– Jimmie har fått noll kronor från Försäkringskassan, säger Henrik Vinge, Sverigedemokraternas presschef.

Jimmie Åkesson får fortfarande betalt 40 000 kronor i månaden i partiledararvode av Sverigedemokraterna. Samtidigt begärde han sjukpenning från Försäkringskassan, vilket Dagens Nyheter avslöjade i höstas. Nu skriver tidningen att Jimmie Åkesson nekas ersättning.

– Försäkringskassan har fattat ett beslut att inte betala ut några pengar, säger Sverigedemokraternas personalchef Martin Kirchberg.

Att Jimmie Åkesson fortfarande får betalt av partiet beror enligt personalchefen Martin Kirchberg på att partiets stadgar inte säger vad som gäller om ersättning vid en sjukskrivning.

Jimmie Åkesson går därmed miste om drygt 21 000 kronor i månaden från Försäkringskassan. Han får däremot totalt drygt 71 500 kronor i månaden från partiet och riksdagen, som betalar ut 31 500 kronor till ledamöter som blir sjukskrivna en längre tid.

"Missuppfattning"

Sverigedemokraterna säger att det är fel att säga att Jimmie Åkesson ska ha begärt pengar från Försäkringskassan.

– Det här är ingen nyhet. Jimmie har inte fått några pengar alls från Försäkringskassan, säger presschefen Henrik Vinge. Försäkringskassan gör alltid en en bedömning av om man har rätt till ersättning och i samband med det begär de in ett underlag. Eftersom Jimmie har inkomster från partiet har Försäkringskassan bedömt att den ska vara noll kronor.

Men från Försäkringskassan är beskedet att det inte är så systemet fungerar. Det är helt upp till den sjukskrivne att ansöka om sjukpenning efter att de första 14 dagarna av sjukskrivning löpt ut. Föräkringskassan utreder inte automatiskt om man har rätt till sjukpenning.

– Man måste själv lämna in en ansökan om sjukpenning, säger Viktor Svensson, pressekreterare på Försäkringskassan.

"Piggare än på länge"

Jimmie Åkesson är fortfarande sjukskriven på heltid till och med den 31 mars. Det är enligt partiet ännu oklart om han kan komma tillbaka efter det.

– Det kan förlängas. Men det är en medincinsk bedömning som läkare får göra och då får vi se, säger Henrik Vinge.

Under sjukskrivningen pratar Jimmie Åkesson inte med media, enligt Henrik Vinge. Men han berättar att det ser positivt ut.

– Det är bra. Han verkar gå åt helt rätt håll och verkar starkare, piggare, friskare och mer engagerad än på länge, säger han.

Besked om det blir fortsatt sjukskrivning väntas inom den närmaste veckan.

Publicerad: