Nyheter

Uppgifter: Han hade ett pris på sitt huvud

Av: 

Eric Tagesson

NYHETER

Den 30-årige mannen hade ett högt pris på sitt huvud: en miljon kronor enligt polisuppgifter till Sydsvenskan.

Han försökte desperat fly sina två banemän – men på parkeringsplatsen utanför en grillrestaurang sköts han till döds med ett tiotal skott inför ögonen på flera barn.

Nu söker polisen uppgifter om en mörk BMW som lämnade platsen i hög hastighet.

Tipsa | Aftonbladet

Klockan var strax före sex i går eftermiddag. Den 30-årige mannen befann sig, enligt uppgift iklädd skottsäker väst, inne på en grillrestaurang vid köpcentrumet Mobilia i centrala Malmö.

Enligt vittnen hade mannen precis beställt mat när två personer kom in på grillen och lyfte sina vapen. Mannen flydde ut på parkeringen, men de två svartklädda gärningsmännen följde efter.

Flicka hamnade i skottlossningen

Bland barnfamiljer avlossade de ett stort antal skott mot 30-åringen, som nu befann sig utanför varuhuset ÖoB.

– Vi såg flammorna ur mynningen på pistolerna när de sköt. En liten flicka kom inspringande in i butiken, gråtande. Hon måste ha hamnat mitt i skottlossningen, berättar ett ögonvittne som såg händelseförloppet inne från kassorna på ÖoB.

Den 30-årige mannen har under flera år levt med dödshot och ett pris på sitt huvud: en miljon kronor enligt polisuppgifter till Sydsvenskan. Han var en av förgrundsgestalterna i den så kallade K-falangen i ett gängkrig som rasade i Malmö mellan 2007 och 2011 och är dömd för ett stort antal grova brott, däribland bomben mot åklagare Barbro Jönssons bostad i november 2007. För det dömdes han till fyra och ett halvt års fängelse.

Levt med skyddad id

Vid tillfället för bomben mot Barbro Jönsson tillhörde han det kriminella nätverket Brödraskapet.

Efter avtjänat straff bosatte han sig i norra Sverige, och levde med skyddad identitet.

Han åtalades i somras för försök till mord på en man som han huggit med kniv, men frikändes av tingsrätten som ansåg att han handlat i nödvärn då den andre mannen hade ett strypgrepp på honom.

Efter den friande domen förefaller han ha återvänt till Malmö. I augusti la han upp en bild av sig själv på Facebook - poserande på Mobilias parkering - samma plats där han i går sköts till döds.

Polisen bekräftar att den man med gängkoppling som sköts ihjäl i Malmö i lördags kväll levde under dödshot, skriver TT.

– Vi från polisen har erbjudit honom hjälp under det senaste året i form av en kontakt med polisen. Men det har han inte velat ha, säger Petra Stenkula, biträdande chef vid länskriminalen i Malmö, till Expressen.

Ingen misstänkt

Efter skottlossningen i går eftermiddag spärrade polisen av stora delar av parkeringen vid Mobilia, och polisens tekniker arbetade sent i går med att säkra spår, både på parkeringen och från grillrestaurangen.

Ett stort antal vittnen förhördes, och de övervakningskameror som finns i området kontrollerades.

Vid elvatiden på söndagen hade fortfarande ingen gripits.

– Vi har ingen gripen, och i nuläget ingen misstänkt, säger Jimmy Modin, presstalesman vid Skånepolisen.

Söker BMW

Polisen uppger att flera vittnen lämnat sammstämmiga uppgifter om att en mörk BMW av nyare modell lämnat platsen i hög hastighet, söderut på Per Albin Hanssons väg.

– Vi är naturligtvis intresserade av iakttagelser av den här bilen, säger Jimmy Modin.

Något signalement på de misstänkta gärningsmännen vill polisen ännu inte gå ut med.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Meds

Publisert: