Putin bjöds inte in till ceremonin

Publicerad 2015-01-27

I dag samlas överlevande med världens ledare för att hedra förintelsens offer i Auschwitz, Polen.

Men Rysslands president Vladimir Putin stannar hemma.

Polen, som uttryckt skarp kritik mot Rysslands agerande i Ukraina, skickade aldrig någon inbjudan, skriver AP.

Sjuttio år efter det att sovjetisk militär befriade fångarna i de tyska nazisternas koncentrationsläger Auschwitz i Polen, samlas överlevande till tisdagens ceremonier. Händelsen har ytterligare aktualiserats efter terrorattacken och morden på serietecknare och judar i Paris.

– Jihadism står nazismen mycket nära, säger Europeiska judiska kongressens ledare Moshe Kantor i Prag, skriver TT.

Struntade i att bjuda Putin

Bland de inbjudna finns Frankrikes president François Hollande, Tysklands Joachim Gauck och Ukrainas Petro Porosjenko.

Men ett namn saknas på gästlistan - Rysslands president Vladimir Putin. Han blev aldrig inbjuden. I stället deltar hans stabschef Sergei Ivanov.

Enligt AP ska Polen ha struntat i att bjuda in Putin, men uppgifterna har ännu inte bekräftats av officiella källor. Enligt Polens utrikesdepartement hade Putin kunnat delta om han velat.

Polen har utmärkt sig som en av de mest högljudda kritikerna efter Rysslands annektering av Krim i Ukraina, samt för deras stöd till rebellgrupper i striderna i östra Ukraina.

”Vi borde hedra dem”

– Det är inte bra, säger Paula Lebovics, en av överlevarna som blev rörd av Putins tal om antisemitism vid förra ceremonin 2005, skriver AP.

Ytterligare en överlevare, Natan Grossmann, är kritisk till att Putin inte bjudits in.

– De riskerade sina liv för att befria oss. De förlorade sina liv och vi borde hedra dem, säger han.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon skulle ha talat under ceremonin, men var tvungen att ställa in resan på grund av de rådande väderförhållandena i New York. Talet har blivit uppskjutet till på onsdag.

Över 1,3 miljoner människor hölls fångna på Auschwitz-Birkenau i Oswiecim mellan juni 1940 och januari 1945. Omkring 1,1 miljon av dem, de flesta judar, dog i gaskamrarna eller av svält.