USA: Vi är redo att slå till

1 av 2
NYHETER

USA är beredda att slåss mot Islamiska staten tillsammans med Irak.

Men någon storskalig militär insats finns inte på kartan.

– Den enda långsiktiga lösningen är att Irak skapar en inkluderande regering, säger president Barack Obama i ett tal.

Foto: BARACK OBAMA

USA:s flygvapen kommer att fortsätta med sina bombningar av Islamiska statens, tidigare Isis, trupper i norra Irak, men någon storskalig militär insats är inte aktuell. Det konstaterade president Barack Obama i ett tv-sänt tal på måndagsnatten.

– Det finns ingen amerikansk militär lösning på krisen i Irak. Den enda långsiktiga lösningen är att Irak skapar en sammanhållen och inkluderande regering, säger han.

Stort hjälpbehov

Han poängterade också att behovet av humanitär hjälp i norra Irak är fortsatt stort, och efterlyste hjälp från det internationella samfundet.

– Vi fortsätter våra dagliga humanitära insatser för att hjälpa de män, kvinnor och barn som sitter fast på berget Sinjar, säger han.

Subtil markering

Obama gratulerade den nyutsedde premiärministern i Irak Haider al-Abadi, och uppmanade honom att bilda regering så snart som möjligt. En subtil men ändå skarp markering gentemot den avgående premiärministern Nuri al-Maliki som anklagat president Fuad Masum för brott mot grundlagen.

– Det är svåra dagar i Irak, och jag är säker på att det kommer fler svåra dagar framöver, säger Barack Obama i tv-talet.

Presidentens tal kom bara ett par timmar efter att USA beslutat sig för att börja skicka vapen direkt till de kurdiska styrkorna som slåss mot IS. Tidigare har alla vapentransporter gått via regeringen i Bagdad.