Steriliserade sig efter fjärde kejsarsnittet – blev gravid ändå

NYHETER

Efter att ha fött fyra barn med kejsarsnitt steriliserade sig kvinnan på Karolinska sjukhuset.

Men två år senare blev hon gravid igen och tvingades göra en påfrestande abort.

Nu har sjukhuset anmält sig själva.

Ingreppet genomfördes på specialmödravården på Karolinska universitetssjukhuset i Solna i samband med kvinnans sista kejsarsnitt 2011.

Två år senare blev hon gravid igen och tvingades, enligt sjukhusets egen lex Maria-anmälan, genomgå en både psykiskt och fysiskt påfrestande abort i vecka nio.

”Enligt rutinerna”

Charlotta Grunewald, områdeschef för obstetrik på Karolinska, var inte anställd på sjukhuset när kvinnan steriliserades men fick i våras uppdraget att göra en internutredning av händelsen.

– Det jag har kunnat utgå från är operationsberättelsen som är skriven av läkaren som opererade och där beskriver han ett tillvägagångssätt som är precis enligt rutinerna, säger hon till Aftonbladet.

– Jag tror att det var hennes fjärde snitt. Ju fler snitt man gör desto större risk är det att det uppstår komplikationer, men om det gjorde det i hennes fall kan jag inte svara på.

Högre risk vid kejsarsnitt

Charlotta Grunewald säger att det inte finns någon hundraprocentig metod för steriliseringar.

– Och att göra en sterilisering i anslutning till en förlossning i samband med ett kejsarsnitt är förenat med något högre risk för att det inte blir korrekt.

Informeras man om det när man genomgår en sterilisering?

– Ja, det förmodar jag. Det här är som sagt en händelse som inträffade för flera år sedan och den läkare som var ansvarig är inte längre bosatt i Sverige, än mindre tjänstgörande vid Karolinska. Men det är självklart att man informerar alla som ska genomgå operationer om vilka risker som finns.