Raketer mot Israel – eldupphöret bröts

NYHETER

Vapenvilan mellan Israel och Gaza skulle gått ut vid klockan 23 på onsdagskvällen, men den bröts två timmar tidigare.

Samtidigt har israeler och palestinier kommit överens om en ny vapenvila som ska pågå i fem dagar.

Uppgifterna om raketbeskjutningen kommer från israelisk polis, enligt AFP.

– En raket träffade öppen mark i Shaar HaNegev, utan att orsaka någon skada, säger polisens talesperson Luba Samri till nyhetsbyrån.

Hamas förnekar att det var de som låg bakom beskjutningen, uppger CNN.

Raketbeskjutningen ska ha skett vid klockan 21 på onsdagen, två timmar innan den tre dagar långa vapenvilan formellt skulle vara över.

Förhandlingar om en ny vapenvila har pågått under kvällen. Strax efter klockan 22 rapporterades att israeler och palestinier kommit överens om en förlängning, uppger en egyptisk tjänsteman för nyhetsbyrån AFP.

Senare på kvällen bekräftade Hamas att de gått med på vapenvilan, som denna gång ska pågå i fem dagar enligt flera nyhetsbyråer.

Misslyckad desarmering

Lugn har rått i Gaza under dagen, förutom en händelse där flera personer dödades i en explosion. En palestinsk och en italiensk kameraman omkom tillsammans med fem andra när palestinska experter försökte desarmera en israelisk robot, uppger inrikesdepartementet enligt TT.

I samband med desarmeringen omkom en palestinsk medhjälpare till Sveriges television. Mannen har arbetat som så kallad fixare åt deras tv-team på plats i Gaza. När händelsen inträffade på onsdagsmorgonen arbetade han åt nyhetsbyrån AP.

- Vi är oerhört ledsna och vill hjälpa familjen, säger Ingrid Thörnqvist, utrikeschef på SVT.