SMHI utökar varning för översvämningar

1 av 5
NYHETER

SMHI går nu ut med ytterligare varningar i västra Sverige.

Under dagen har en klass 2-varning utfärdats för höga flöden söder om Vänern.

Men:

– Vad vi kan se just nu har vi sett det värsta nere i Halland, säger Karin Dyrestam på SMHI.

Samtidigt som arbetet pågår för fullt för att förhindra översvämningar och få undan vatten i drabbade områden i Halland går SMHI ut med nya varningar.

Sedan tidigare har en klass 3-varning utfärdats för de nedre delarna av Nissan genom Halmstad samtidigt som det legat en varning klass 1 för höga flöden i små och medelstora vattendrag kring delar av Nissans och Ätrans avrinningsområde.

Ny klass 2-varning

Nu omfattas också andra delar av Götaland av varningarna. I delar av Västra Götalands län har en klass 2-varning för mycket höga flöden i vattendrag söder om Vänern utfärdats.

– Flödena är höga där, det har kommit väldigt mycket nederbörd det senaste 1,5 dygnet, säger Karin Dyrestam, vakthavande hydrolog på SMHI.

Som Aftonbladet skrev tidigare i dag är det fortsatt ostadigt väder i bland annat Götaland och även om det inte väntas komma så pass mycket regn att SMHI ska varna för nederbörden ökar risken för översvämning i redan utsatta områden.

”Har nått kulmen”

Men Karin Dyrestam har relativt lugnande besked att ge.

– Vad vi kan se just nu har vi sett det värsta nere i Halland.

Hon tror att flödena i Halmstad har nått sin kulmen och säger att vattnet till största delen har börjat sjunka undan.

– Skurarna gör att det inte sjunker undan lika mycket, men det sjunker undan, säger hon.

Och även om det fortsatt föreligger en klass 3-varning tror Karin Dyrestam att den kan komma att nedgraderas under morgondagen.