Nyheter

USA-Kuba återupptar diplomati

Av: 

Fredrik Palmqvist

Olof Svensson

NYHETER

USA återupptar diplomatiska förbindelser med Kuba, säger en amerikansk regeringstjänsteman enligt AFP.

– De här 50 åren har visat att isolation inte fungerar, säger Barack Obama.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar även att Kuba friger 53 politiska fångar.

USA:s president Barack Obama meddelar under en presskonferens att den frostiga relationen till Kuba ska få ett slut.

USA och Kuba har kommit överens om att återuppta diplomatiska relationer. USA kommer därför att lätta på sanktionerna mot landet. Man kommer också öppna för ekonomiska transaktioner mellan länderna och lätta på reserestriktioner.

En amerikansk ambassad kommer även att öppnas på Kuba

– USA vill vara en partner och göra livet för kubaner mer fritt.

– Till kubanska invånare - USA sträcker ut en vänskaplig hand, säger president Obama.

Castro talade till folket

Samtidigt som Barack Obama talade till det amerikanska folket höll Raul Castro, Fidel Castros bror, ett tal från Kuba. Han sa bland annat att relationen mellan länderna kommer normaliseras. Castro tillade att det finns stora skillnaderna mellan länderna, till exempel vad det gäller mänskliga rättigheter, utrikespolitik och frågor suveränitet. Enligt Castro är dessa skillnader något som båda länderna måste lära sig att leva med "på ett civiliserat sätt", rapporterar AP.

Fångar friges

Kuba friger en amerikansk spion som suttit fängslad i nästan 20 år, som en del i att länderna nu ska närma sig varandra. Spionen är inte amerikansk medborgare, och identiteten är inte känd. Kubanska spioner som suttit fängslade i USA sedan 2001 har också släppts. Detta rapporterar AP som citerar en anonym tjänsteman.

Samtidigt rapporterar nyhetsbyrån AFP att Kuba friger 53 politiska fångar.

Påven inblandad

Fångutväxlingen kommer efter att Kuba och USA inlett diplomatiska samtal efter 50 år. Under tisdagen ska Barack Obama ha pratat i telefon med Kubas ledare Raul Castro, Fidel Castros bror i 45 minuter.

Påve Franciskus ska personligen ha varit inblandad och uppmuntrat till bättre relationer mellan länderna. Delegationer från USA och Kuba ska ha träffat påven i två hemliga möten, i Vatikanen och i Kanada.

Tidigare kom uppgifter om att Kuba frigett amerikanen Alan Gross - som suttit fängslad på Kuba sedan 2009. Han släpptes av humanitära skäl och har nu landat med ett flygplan i USA.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter