Politik

S och SD kraftigt uppåt i Novus

Av: 

Kenan Habul

Erik Melin

NYHETER

SD och S är de stora vinnarna i TV4/Novus väljarbarometer för december.

Båda partierna ökar med över tre procentenheter jämfört med för en månad sedan.

– Väljarna har förtroende för ett parti som anstränger sig för att lösa ett svårt parlamentariskt läge, säger Carin Jämtin, partisekreterare för Socialdemokraterna, i en kommentar till Aftonbladet.

SD ökar med 3,7 procentenheter till 16 procent jämfört med novembermätningen. S ökar med 3,4 procentenheter till 32 procent. Båda ökningarna är statistiskt säkerställda, enligt Novus.

– Stefan Löfven har i mer än ett års tid bjudit in till samtal och samarbete för Sveriges bästa. Väljarna har förtroende för ett parti som anstränger sig för att lösa ett svårt parlamentariskt läge i syfte att skapa det bästa för Sverige, säger Carin Jämtin i en kommentar till Aftonbladet.

Sverigedemokraternas Richard Jomshof är inte överaskad över SD:s ökning.

– Det är helt fantastiskt, men vi har sett ett antal mätningar där SD gått upp i opinionen. Det är klart att det är glädjande, säger han till Nyheterna i TV4.

”Ett misslyckande”

Alla Allianspartier backar. Mest Moderaterna med 2,1 procentenheter, minst Kristdemokraterna med 0,1 procentenheter. KD hamnar därmed ändå under spärren med sina 3,9 procent.

– Mätningarna varierar upp och ner och det visar att det är ett osäkert läge. Vi har också sett ett misslyckande i regeringsställningen och det skapar ett osäkert läge, säger Per Nilsson, kommunikations- och analyschef för Moderaterna, till Nyheter i TV4.

Miljöpartiet får 6,0 procent, en minskning från november med 1,9 procentenheter.

De rödgröna får totalt 43,3 procent i stöd, Alliansen 38,5.

Noterbart är också att Fi backar med 1,1 procentenheter till just 1,1 procent.

SD belönas för agerande

Novusundersökningen kom på tisdagskvällen och är en i raden på senare tid där SD går kraftigt framåt.

Trots att de politiska motståndarna kallade SD:s agerande för ansvarslöst när de fällde regeringen verkar väljarna snarare tycka tvärtom.

– De ser ut att belönas för sitt agerande, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus till Aftonbladet.

En annan förklaring till SD:s framgångar ligger två år tillbaka i tiden, enligt honom. Det var då finanskrisen slog till mot Sverige på riktigt. Dåvarande finansminister Anders Borg sa att vi måste hålla i pengarna, samtidigt som företagen runt om i landet varslade om uppsägning. SD tryckte hårt på att många problem skulle lösas om invandringen minskande. Partiets beräkningar på hur mycket invandringen egentligen kostar har ifrågasatts från flera håll.

– Men för en stor del av väljarna blev det en enkel lösning att greppa tag i, säger Torbjörn Sjöström.

Besvikna alliansväljare

Även S ser ut att ha tjänat på regeringskrisen.

– Socialdemokraterna framstår som väldigt offensiva och det kan ha gillats av väljarna.

Moderaternas tapp kommenterar han så här:

– Jag tror att det finns en besvikelse hos Alliansväljarna. Anna Kinberg Batra framstod som onödigt försiktig genom att inte direkt försöka dra i gång en valrörelse när statsministern utlöste nyval, säger Sjöström.

Enligt Novus ökar SD-stödet särskilt bland kvinnor i åldersgrupperna 18–29 år och 50–64 år, samt bland högutbildade, tjänstemän och TCO-medlemmar. Ökningen märks mest i Stockholmsregionen och Sydsverige. SD tar framförallt väljare från M och S.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Sverigedemokraterna

Socialdemokraterna