Löfven kopierar Perssons taktik

1 av 2 | Foto: Superstart Nu kopierar Stefan Löfven ännu en gång sin föregångare Göran Persson – och tar fram en stor skolkampanj mot rasism. Samtidigt pressar S sitt eget ungdomsförbund på för att partiet ska bli tydligare i sin antirasistiska profil.
NYHETER

Nu kopierar Stefan Löfven ännu en gång sin föregångare Göran Persson – och tar fram en stor skolkampanj mot rasism. Samtidigt pressas S av sitt eget ungdomsförbund för att partiet ska bli tydligare i sin antirasistiska profil.

– Jag hoppas att vi ska prata i mer konkreta termer och mer konkret politik framöver, säger Gabriel Wikström, SSU:s ordförande.

Om Socialdemokraterna vinner valet vill partiledaren Stefan Löfven dra i gång en kampanj med namnet "Detta behöver vi förstå".

– Det är så oerhört viktigt att vi medvetandegör oss om farorna med rasism. Ett bra sätt att göra det är att se till att vi vet hur det har sett ut före oss och vad det är som står på spel, säger han.

Ska kosta 25 miljoner

Projektet, som beräknas kosta 25 miljoner kronor 2015, ska vara en utbildningsinsats om rasismen de senaste hundra åren och rikta sig till alla grund- och gymnasieskolor i landet.

Enligt S-ledaren är det särskilt viktigt att utbilda unga om historien.

– Det är bra sätt att förebygga. Om vi medvetandegör barn och ungdomar har vi större möjlighet att förhindra den här typen utav miljöer som jag tycker att vi absolut inte ska ha i vårt land.

Kampanjen påminner om den utbildningsinsats som Göran Perssons regering sjösatte 1998, "Om detta må ni berätta". Därmed är det andra gången på kort tid som Stefan Löfven kopierar sin föregångare. Under den gångna veckan presenterades ett kunskapslyft som hämtat inspiration från Perssons satsning på 90-talet.

Utmanas av SSU

Men samtidigt som Löfven nu slår fast att han vill utbilda unga om rasism utmanas han av sina egna ungdomar – i samma fråga.

I dagarna släpper ungdomsförbundet SSU en rapport man jobbat fram i största hemlighet. Den handlar om antirasism och kommer med en rad konkreta politiska förslag för att minska rasismen i samhället. I flera fall går man betydligt längre i sina skrivningar än S.

Att den kommer just nu, mitt i brinnande valrörelse, beror enligt källor till Aftonbladet på att SSU vill tvinga Stefan Löfven att bli tydligare i frågorna.

Tonar ner bilden

Men det är en bild som ordföranden Gabriel Wikström tonar ned. Han menar att det i själva verket beror på att rapporten är klar just nu och att rasismen i samhället förtjänar att diskuteras på allvar i valet, eftersom det är en så viktig fråga för landets unga.

– Vi ser att rasismen och de rasistiska strukturerna har ett starkt grepp i Sverige fortfarande. Men det accepterar inte unga, säger Wikström.

I rapporten, som en rad experter både inom och utanför politiken står bakom, ges både konkreta politiska förslag för minskad rasism och man resonerar också brett om situationen i Sverige.

Bland annat vill man se ett erkännande av att det finns en strukturell rasism på arbetsmarknaden och en strukturell maktordning i samhället i stort.