Man blev överkörd av polis

NYHETER

”Han stod stilla, med händerna i luften”

1 av 20

En man som deltog i lördagens demonstration mot Svenskarnas parti blev överkörd av en polisbil.

Enligt flera ögonvittnen ska polisfordonet ha tagit sats och kört rakt mot den stilla stående mannen.

– Han hade händerna uppe i luften och rörde sig inte, säger en åskådare.

En person skadades när han blev påkörd av polisens pansarbuss under demonstrationen mot SVP i Limhamn, Malmö. Aftonbladet har talat med en åskådare som blev vittne till händelsen. Han tycker att polisens agerande var underligt. Enligt vittnet såg det ut som om man medvetet körde mot mannen.

– Mannen stod några meter framför polisbilen med händerna i luften och rörde sig inte. Trots det styr man rakt på honom. Det ser ut som om polisen i bilen har ögonkontakt med demonstranten när han kör på honom, säger ögonvittnet.

Enligt vittnet hamnar mannen delvis under fordonet och får ena benet i kläm under hjulet.

– Det var fruktansvärt. Jag fick bilder i huvudet från Himmelska fridens torg i Kina. När en person håller händerna i luften framför en stridsvagn, säger han.

Vittnet: Hans ben hamnar under bilen

En fotograf som var i tjänst på platsen och säger så här om händelseförloppet:

– Killen står helt stilla några meter från polisens deltabuss. Plötsligt svänger bussen mot honom och kör relativt snabbt mot mannen. Han blir påkörd och hans vänstra ben hamnar under polisfordonets hjul. Fordonet stannar när hjulet har rullat upp på mannens smalbenet i höjd med knäet.

Aftonbladet har tagit del av bilder och film som visar delar av påkörningen. Där kan man också se att ett antal demonstranter springer fram och försöker hjälpa mannen.

– De rusar fram och bär bort honom från gatan, säger fotografen som blev vittne till händelsen.

Polisens svar

Polisens informationschef, Eva­-Gun Westford är inte missnöjd med polisinsatsen. Och ställer sig frågande till uppgifterna om att polisen, tillsynes medvetet, kört över en demonstrant.

– Jag har mycket svårt att tänka mig att någon av mina kollegor har kört över någon med berått mod. Vad jag har hört så ska mannen ha blivit träffad av bilens ena hörn, säger Eva­-Gun Westford, informationschef för polisens insats.

Hon menar att polisen har våldsmonopol och att det pågick ett våldsamt upplopp på platsen som krävde ingripanden. Hon utesluter dock inte att ett misstag kan ha begåtts.

– Vi har skrivit en anmälan om skada och ansvarsfrågan ska utredas, säger hon.