Bråket – inför skoldebatten

NYHETER

I kvällens skoldebatt står Jan Björklund ensam mot oppositionen

FP-ledaren anklagar SVT för att anordna märkliga debatter - när Allianspartiernas skolpolitiska talespersoner inte får vara med.

Moderaternas representant - Tomas Tobé - tänker försöka kuppa sig in.

– Vi står här nu. Vi är redo att kliva in och debattera, säger han.

Skolan är en av valets hetaste frågor och den senaste veckan har vallöftena kommit slag i slag.

Socialdemokraterna vill skapa 6000 jobb i skolan för långtidsarbetslösa, Miljöpartiet vill ge miljarder till lärarlöner och Alliansen vill skicka topplärare till utsatta områden.

I UR-progammet "Världens bästa skitskola" drabbar partiledarna i kväll samman om skolpolitiken.

Jan Björklund: Märkligt av SVT

Samtliga partiledare var inbjudna - men från Alliansen tackade bara utbildningsminister Jan Björklund ja.

Något som i går mötte skarp kritik från bland andra Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

– Det nästan synd om Jan Björklund som ska stå där ensam i morgon. Jag tror att han faktiskt ville göra skolan bättre men i valet mellan skolan och blockpolitiken så valde han blockpolitiken, sa han till Aftonbladet i går.

Jan Björklund riktar skarp kritik mot SVT:

– Det är fyra mot en så det blir en tuff debatt. Jag tycker att det är ett märkligt sätt från Sveriges television att arrangera debatten. I andra debatter är det talespersoner i respektive fråga som får debattera, säger han.

Tomas Tobé: Vi är redo

De övriga Allianspartiernas skolpolitiska talespersoner har självmant valt att komma till SVT-huset för att försöka få SVT att ändra sig.

– Det verkar som att man tycker att det är viktigt att porta skolpolitiska talespersoner från en skoldebatt, säger Tomas Tobé, skolpolitisk talesperson för Moderaterna.

– Vi ger dem en sista chans att kunna ändra sitt beslut. Vi står här nu, vi är redo att kliva in och debattera, säger han.

Gustav Fridolin (MP) sa tidigare att han tänker kräva att Fredrik Reinfeldt står till svars för hur dagens skola ser ut.

– Jag är besviken på Reinfeldt. Han har lett den här regeringen och de prioriteringar den har gjort. Det blev tydligt när de la fram höstbudgeten - 62 procent satsades på skattesänkningar, 2 procent på skolan.

- Jag vill att han ska stå till svars för det här. Det är lite märkligt.