Foleys sista brev till familjen

1 av 3
Mannen som syns i terrorvideon pratar brittisk engelska.
NYHETER

James Foley tilläts inte kontakta anhöriga.

Utan en dansk medfånge memorerade och framförde hans sista brev till familjen:

– Han sa att han älskade dem allihop, berättar familjens präst Marc Montminty för The Mail on Sunday.

The Mail on Sunday skriver i dagens tidning att James Foleys sista hälsning till sin familj memoriserades av den danske medfången Daniel Rye Ottosen.

Den 25-årige danske fotografen kidnappades i Syrien förra året och under de 13 månader han var tillfångatagen var han tillsammans med James Foley.

Eftersom Foley var amerikan var han inte tillåten att skicka brev som de andra fångarna. För att hjälpa Foley att skicka ut sin hälsning till familjen memorerade den danske medfången med stor möda Foleys brev.

Hoppades få komma hem

När Daniel Rye Ottosen frigavs i juni i år ringde han till James Foleys föräldrar och läste upp meddelandet. 

Det som blev James Foleys allra sista.

I brevet räknade James Foley upp varenda en i sin familj och släkt, berättar familjens präst Marc Montminy för The Mail on Sunday.

– Han sa att han älskade dem alla och att han visste att de älskade honom och att de bad och kämpade för hans frisläppande. Han avslutade det hela med en hoppfull rad om att han skulle vara hemma till [systern] Katies bröllop.

Hon hade precis förlovat sig när han åkte till Syrien så han måste hela tiden ha hoppats att han skulle komma hem.  

Torterades

Den 12 augusti fick familjen ett mejl från James Foleys kidnappare. I brevet stod det att han skulle avrättas. Enligt James Foleys arbetsgivare Global Post flög Diane Foley samma vecka till Danmark för att träffa Daniel Rye Ottosen.

Enligt VD:n för Global Post har Diane Foley fått en nära kontakt med familjerna till de andra av Foleys medfångar.

– Hon flög till Köpenhamn för att träffa den danska journalisten som hade memorerat brevet. Han berättade nya saker om tiden i fångenskap med Jim. Alla som satt i gisslan tillsammans pratade om Jims mod. Eftersom han var amerikan fick han utstå mycket misshandel och tortyr, men det påverkade aldrig honom som person.

Aftonbladet har sökt Daniel Rye Ottosen, men har inte fått något svar.

Fotnot: Jim är ett vanligt smeknamn i engelsktalande länder på personer som heter James.