Nyheter

Regerigen fördömer moskéattacken

Av: 

TT

Kenan Habul

NYHETER

Det nya året inleddes med ett nytt dåd mot en av landets moskéer, den här gången i Uppsala. Och det är den tredje moskébranden på kort tid.

– Det här är inte Sverige och det här är inte svenskarna, säger statsminister Stefan Löfven om dåden till TT

Även förra året inleddes med ett dåd mot en av landets moskéer. Natten mot den 2 januari 2013 klottrades hakkors på Stockholms moské.

Stefan Löfven fördömer å det skarpaste det som hänt.

– Det viktigaste nu är att alla tar avstånd från det här. Jag vill samtidigt berömma dem som varit ute och gett de drabbade sitt stöd. I Sverige ska ingen behöva vara rädd när man utövar sin religion, säger Löfven till TT:s utsände i Brasilien.

TT: Minskar toleransen i Sverige?

– Det kan vara något som händer, något vi måste vara mycket vaksamma på för att det inte ska bli så. Det här är inte Sverige och det här är inte svenskarna.

Närmare dialog

På frågan om vad regeringen gör svarar statsministern:

– I egenskap av partiledare har jag träffat ledarna för de muslimska, judiska och kristna samfunden, men det är viktigt att regeringen fördjupar denna dialog för att se vilket stöd de behöver och vad vi kan göra. Vi ska också anslå pengar som ska gå till att höja säkerheten för trossamfunden, säger Stefan Löfven.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) efterlyser också en närmare dialog mellan regering, polis och muslimska samfund för att få bukt med den låga anmälningsbenägenheten i muslimska församlingar.

– För att minska det här möjliga förtroendeglappet och skapa modeller för systematiskt säkerhetsarbete där anmälningar är en del av det. I det avseendet tror jag att synagogor och judiska församlingar har kommit längre.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter