Våldsvåg vid Libanons Syriengräns

NYHETER

Minst 15 personer har dödats i nya våldsutbrott i gränstrakterna mellan Libanon och det krigshärjade Syrien. En kommentator ser händelserna som de allvarligaste för Libanon sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut.

Upprinnelsen till våldsvågen tros ha varit att den libanesiska armén på lördagen grep en man som anklagas för att vara ledare i islamistgruppen Nusrafronten. I en förmodad hämndaktion dödades fyra människor, varav två libanesiska soldater, när en grupp beväpnade män stormade en polisstation i staden Arsal.

På kvällen meddelade libanesisk militär att den dödat "elva militanta" under strider i närheten.

Nabil Boumonsef, kommentator på tidningen An-Nahar, ser händelserna som de allvarligaste för Libanon sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut. Men armén lovar att svara hårt. I ett uttalande gör försvaret klart att det inte tänker "tiga medan utlänningar förvandlar vårt land till en plats för brottslighet, terrorism, mord och kidnappningar".

Gränsområdet har under det drygt treåriga inbördeskriget i Syrien förvandlats till en lågintensiv konfliktzon. Tiotusentals företrädesvis sunnimuslimska syrier har flytt över gränsen till Arsal och anklagas för att gömma rebeller. Samtidigt slåss libanesiska shiamuslimska Hizbollah i Syrien tillsammans med den syriska regeringsarmén.

TT