”Vi drar oss tillbaka när tunnlarna är förstörda”

NYHETER

Kriget i Gaza kan vara på väg att ändra karaktär.

Israel har börjat dra tillbaka sina marktrupper mot gränsen.

– När tunnlarna är förstörda kommer vi att omgruppera våra styrkor, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett tv-sänt tal.

Det 26 dagar långa kriget i Gaza har hittills handlat om två saker för Israel. Dels har man försökt stoppa Hamas raketskjutningar genom att attackera misstänkta avfyrningsplatser och vapenlager, dessutom har man satt in marktrupper för att förstöra Hamas komplexa system av tunnlar.

Men nu kan den ena insatsen närma sig sitt slut. Enligt den israeliska tidningen Haaretz kan de 31 kända attacktunnlarna vara förstörda inom ett dygn.

Den uppgiften stöds också av att flera israeliska och utländska medier rapporterar om att delar av de israeliska styrkorna inne i Gaza dras tillbaka mot gränsen. Boende i stadsdelen Beit Lahiya, i norra Gaza, fick meddelandet att de kan återvända till sina hem.

Vissa israeliska enheter ska dock fortfarande vara kvar inne i centrala Gaza.

"Insatsen kommer att fortsätta"

Strax efter klockan 20 svensk tid håller Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ett tv-sänt tal om utvecklingen på Gaza.

– Hittills har tiotals tunnlar förstörs. Vi har lyckats att allvarligt störa det system som Hamas har byggt upp under flera år. När tunnlarna är förstörda kommer vi att omgruppera våra styrkor. Men insatsen för att ge fred till israelerna fortsätter, säger han i talet.

– Vi kommer att fortsätta den här insatsen tills vi har uppnått våra mål, oavsett hur lång tid det kommer att ta. Stödet från USA och Europa stödjer oss i vår övertygelse, fortsätter han.

Benjamin Netanyahu säger att Israel inte har något emot de fredliga invånarna i Gaza.

– Insatsen riktar sig mot terroristerna i Hamas.

Han efterlyser också hjälp från omvärlden för att bygga upp Gaza på nytt efter striderna.

Fawzi Barhoum, talesperson för Hamas, kallar Netanyahus kommentarer "förvirrade".

– Vi kommer att fortsätta göra motstånd tills vi når våra mål, sa han enligt AP efter Netanyahus tal.

Mamman till israeliska soldaten Hadar Goldin, som misstänks ha kidnappats, vädjar till Israel om att hålla kvar sina marktrupper till dess att hennes son kommit hem. Det rapporterar tv-kanalen Sky News.

Hamas tog på lördagen avstånd från försvinnandet, rapporterar AP.

Tackade nej till samtal

Sedan Israel inledde sin militära insats "Operation Protective Edge" den 8 juli har 1 439 palestinier och 66 israeler dött, enligt FN-organet OCHA.

50 personer rapporteras ha blivit dödade under dagen, enligt CNN.

Palestinska hälsomyndigheter uppger enligt AP att minst 1 712 palestinier dödats i konflikten. Alla utom tre av de 66 dödade israelerna uppges ha varit soldater.

Under lördagen tackade Israel nej till att medverka i fredsförhandlingar i Kairo med Hamas. Israels utrikesminister Yuval Steinitz försvarade beslutet i en intervju med israelisk tv:

– Hamas har flera gånger brutit mot framförhandlade eldupphör. Det leder oss till slutsatsen att det inte är någon idé att prata med den här organisationen, säger han.