Mona Sahlin möttes av nazister

Av: Lisa Röstlund, Mattias Sandberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenskarnas parti-medlemmar ställde sig återigen nära

Mona Sahlin har tidigare förföljts av Svenskarnas Parti i Almedalen.  
I dag möttes hon av partiets medlemmar igen. 
- De är ett hot mot demokratin och precis så kommer jag att behandla dem, säger Mona Sahlin

Under Almedalsveckan förra året förföljdes Socialdemokraternas förra partiledare Mona Sahlin av tre män från nazistiska Svenskarnas parti.
Mona Sahlin var på väg hem när tre män från Svenskarnas parti dök upp på en gata i närheten av Wisby hotell. Männen betedde sig då hotfullt och blockerade hennes väg.
När hon konfronterade männen fräste de "landsförrädare" åt henne.

Möttes av nazister

I dag återvände Mona Sahlin till Almedalen och när den före detta S-ledaren kom var flera medlemmar från Svenskarnas Parti på plats.

När hon intervjuades av TV4 stod flera av nazisterna bara meter ifrån henne med flaggor. Omkring stod mängder av poliser. Enligt Sahlin manifesterar Svp ofta på samma sätt mot henne.
- Att de är här i år skärper allvaret på gott och ont, säger Mona Sahlin till Aftonbladet. 
Du blev ju attackerad under Almedalen förra året. Hur har det varit i år?
– Jag kom precis så jag har inte hunnit märka av dem ännu. Sedan kanske jag har med mig folk på ett sätt nu som jag inte hade föra året. 
Vad tänker du om att de är här?
- Jag tycker det var fel att ge dem rätten att stå på Almedalsscenen i lördags. Det var fel. Just den scenen, just den dagen. Det var fel. Man bjuder dem på en plattform som jag inte tycker de är berättigade till.

"De är på mig"

– Att de har rätt att stå i ett hörn här, javisst, men vi har också rätten att argumentera mot dem. Förra året stod jag med en massa personer och vände ryggen till. Då var jag förvånade över att vi var så få. Det var väldigt få som protesterade den dagen.
SVP har alltid varit väldigt på dig. Hur ser du på det?
- De har inte varit på mig. De är. Det låter fånigt när man säger det. Men jag tycker det är en hederstitel att de tycker jag är en landsförrädare. Jag tycker det. De är ett hot mot demokratin och precis så kommer jag behandla dem. Men de är också en våldsanvändande, våldsförhärligande rörelse. Och det får man aldrig någonsin glömma.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN