”Det bästa löfte vi kan ge Sveriges unga”

NYHETER

Satsning ska ge 50 000 nya jobb

S-ledaren Stefan Löfven ger i dag fler detaljer kring partiets största vallöfte – 90-dagarsgarantin.

Totalt ska sexmiljarderssatsningen ge 50 000 jobb, praktik eller utbildningsplatser för unga.

– Det här är vårt allra viktigaste vallöfte, säger Löfven.

Det var i samband med S-kongressen i april 2013 som partiets olika delar kom överens om att införa en 90-dagarsgaranti. Under våren fram till beslutet hade en strid rasat inom partiet där ungdomsförbundet SSU lobbade intensivt för sitt förslag.

"Viktigaste satsningen"

På kongressen presenterade Stefan Löfven att man kommit överens och att garantin skulle bli S-politik. Och nu blir den alltså ett konkret vallöfte, ur det kommande valmanifestet.

På presskonferensen på partihögkvarteret på fredagen kallade Löfven 90-dagarsgarantin för partiets "största och viktigaste" satsning.

– Vårt löfte till Sveriges unga är att man ska ha jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagar, ingen ung ska börja sitt liv i arbetslöshet, de ska känna framtidstro, säger han.

50 000 platser

Totalt ska det enligt S-ledaren skapas 50 000 platser inom garantin, varav de allra flesta är kända sedan tidigare.

13 000 platser är utbildningskontrakt för ungdomar som saknar gymnasieutbildning, 32 000 är traineejobb inom offentlig sektor och 5 000 ska vara praktikplatser hos privata företag.

Det nya är att det fortfarande är oklart var 7 000 av de 32 000 traineeplatserna ska skapas. Dessa är ännu inte presenterade.

– Det ska vi återkomma om, säger Löfven.

Kostnaden för jobbsatsningen är sex miljarder per år under den kommande mandatperioden, om S vinner valet.

Borg: "Man erbjuder unga kurser och platser"

Finansminister Anders Borg var snabbt ute och kritiserade dagens utspel.

– Kärnan i Socialdemokraternas politik efter Stefan Löfvens presskonferens i dag är att bygga ut Fas 3. Man erbjuder unga människor kurser och platser som de kommer att gå emellan. Till slut är den enda utvägen att man går in i Fas 3, säger han.

Men S har ju sagt att de vill lägga ned Fas 3, hur hänger det ihop?

– Det tror jag inte att de kommer att kunna göra. I praktiken när när man skickar in människor i en rundgång mellan kurser och platser då finns det ingen annan utväg än att man accepterar Fas 3. Om man i Fas 3 ger marknadsmässiga löner då är det väldigt troligt att vi kommer få se en massiv ökning på samma sätt som vi gjorde i förtidspensioneringssystemet.

Stefan Löfven har slagit fast att S kommer att lägga ner Fas3 och ersätta jobben med extratjänster med kollektivavtalsenliga löner.

ARTIKELN HANDLAR OM