”Inte troligt att Åkesson är tillbaka före årsskiftet”

Uppdaterad 2014-11-06 | Publicerad 2014-11-05

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

SD-ledaren Jimmie Åkesson är sjukskriven för utbrändhet fram till den sista november.

Nu står det klart att hans frånvaro kommer att bli längre än så.

– Det är inte sannolikt att han är tillbaka på jobbet innan årsskiftet, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen.

Den 17 oktober stod det klart att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skulle sjukskrivas för utmattningssyndrom, mer känt som utbrändhet. På sin egen Facebook-sida skrev han öppet om hur det hårda kampanjandet under valåret satt sina spår:

– Nu när valet är över har jag getts möjlighet att landa och känna efter. Det känns inte riktigt så bra som det borde göra efter en sådan succé. Tvärtom, jag mår dåligt, skrev han.

Fick stöd av partikamrater

Flera av hans partikamrater vittnade också om hur de märkt av Åkessons sviktande form.

– Man känner varandra så väl att man ser när någon inte mår bra och är trött. Men han valde att köra på, av ren vilja. Jag sa till honom: "Ta den tid du behöver". Ingen tjänar på att han kommer tillbaka för tidigt, sa SD-toppen Richard Jomshof.

I det första skedet stod det klart att hans sjukskrivning från riksdagen skulle gälla fram till den sista november, men partiet var tydliga med att Åkesson skulle vara borta på "obestämd tid".

Nu står det klart att frånvaron blir längre än november ut.

– Det är inte sannolikt att han är tillbaka på jobbet innan årsskiftet, säger SD:s pressekreterare Martin Kinnunen.

"Har sparsam kontakt"

Han berättar att partiet har sparsam kontakt med sin sjukskrivna partiledare.

– Vi belastar honom inte, utan låter honom ha tid för sig själv. Vi har ingen större kontakt, utan när det är absolut nödvändigt.

I Åkessons frånvaro har gruppledaren Mattias Karlsson tagit över som ställföreträdande partiledare. Det hela har skett i en turbulent tid, när SD spelar en central roll när det gäller om regeringens ska kunna få sin budget igenom riksdagen.

Åkessons ledighetsansökan i riksdagen gäller i det första skedet från 14 oktober till 30 november. Ansökan inkom den 22 oktober och har godkänts.

ANNONS