Sveriges regering har erkänt staten Palestina

I dag har regeringen fattat beslut om att erkänna staten Palestina.

– Vi väljer inte ena partens sida. Vi väljer att stå på fredsprocessens sida, säger utrikesminister Margot Wallström (S), på en presskonferens.

I måndags informerade Margot Wallström och regeringen riksdagens utrikesnämnd att beslutet att erkänna Palestina väntades komma inom kort.

Och nu på morgonen fattade regeringen formellt beslutet, under sitt regeringssammanträde.

– Huvudskälet är att regeringen anser att de folkrättsliga kriterierna är uppfyllda. Det finns ett territorium, en befolkning och en regering, säger utrikesminister Margot Wallström (S), på en presskonferens.

Beslutet kommer i ett kritiskt skede där våldet har återvänt till Gaza.

– Genom vårt beslut vill vi ge ny dynamik till en avstannad fredsprocess. Vi vill också underlätta en uppgörelse genom att göra partierna i de här förhandlingarna mer jämlika, säger hon.

"Kommer ställa krav"

Regeringen har i dag också antagit en femårig biståndsstrategi för Palestina som ger 500 miljoner mer i bistånd de kommande åren.

– Vi kommer också att ställa krav på Palestina. Att bekämpa korruption, ta avstånd från våld och stötta kvinnors rättigheter.

Margot Wallström tror att det här beslutet kommer att vara rätt, även när man ser tillbaka på det.

– Vi väljer inte ena partens sida. Vi väljer att stå på fredsprocessens sida. Historien kommer vara vänlig mot det här beslutet som jag anser stärker vårt anseende i världen.

Utrikesministern tycker att reaktionerna på beslutet har varit väntade och tror inte att det här försvårar relationerna med andra länder.

– Vi visste att USA och Israel skulle kritisera beslutet, säger hon.

Margot Wallström får efter pressträffen frågan om Sverige kommer att öppna en ambassad i Palestina. Men hon säger att planen är att behålla generalkonsulatet.

Fått kritik

Det var i Stefan Löfvens regeringsförklaring som avsikten att erkänna Palestina först blev känd. Israel protesterade och kallade upp den svenska ambassadören i Tel Aviv till utrikesdepartementet. Utrikesminister Avigdor Lieberman har varit öppet kritisk mot Sverige och regeringen.

Besultet har på förhand också kritiserats av allianspartierna men hyllats av Vänsterpartiet.

Inspirerat andra länder

Att Sverige nu kommer att erkänna Palestina kan skapa ringar på vattnet i Europa.

I mitten av oktober röstade en stor majoritet av underhuset i Storbritanniens parlament för att erkänna Palestina som stat.

– Det är ett kvitto på att vi har inspirerat andra, sa utrikesminister Margot Wallström till Aftonbladet.

Även franska utrikesdepartementet har sagt att de vid någon tidpunkt kommer behöva erkänna staten Palestina.

Den 20 oktober informerade Margot Wallström sina utrikesminister-kollegor om Sveriges planer.

Publisert: