Mobb jagade tiggarna från stan

avAndreas Söderlund

1 av 3 | Foto: MIKAEL FRITZON
Marius beskriver hur mobben slog på sidorutan och rev upp dörren bak i bilen. Medan han en andra gång körde ifrån dem rev de ut hans kläder från bagageutrymmet. Allting blev liggande kvar på den blöta asfalten.

Med smällare och slag jagade mobben ut tiggarna från Habo i går kväll.

Ett tiotal personer sprang efter dem när Marius Sburlan skräckslaget flydde i sin bil.

– De skrek öppna, öppna dörren, säger han.

Aftonbladet träffar Marius och Carmen Sburlan på en parkeringsplats i centrala Habo.

Det är här de har bott den senaste veckan. De kommer från Rumänien och tigger utanför Ica-butiken i det lilla samhället. Allting har varit lugnt där - ända till 11-tiden i går kväll.

– Jag låg och sov i bilen och plötsligt hörde jag en smäll, säger Carmen Sburlan.

Satte smällare vid däcken

Hon och hennes man beskriver hur ett tiotal människor plötsligt stod och skrek vid skåpbilen som de bor i. De satte smällare vid däcken och slog mot bildörren.

– Jag var rädd. Jag tror det var tio människor eller mer. De skrek öppna, öppna dörren, säger Marius Sburlan.

Marius vevade ner fönsterrutan. Men han hann inte säga något förrän en av männen slog honom i ansiktet. Marius startade bilen för att försöka köra därifrån. Men männen släppte inte i väg dem.

– De ställde sig så här, säger Marius och visar hur männen ställde sig med armarna i kors framför bilen.

När han till sist lyckades köra därifrån sprang männen efter dem. Den gamla skåpbilen accelererar långsamt och i en vägkorsning ungefär två kvarter därifrån kom männen i kapp dem. Marius beskriver hur mobben slog på sidorutan och rev upp dörren bak i bilen. Medan han en andra gång körde ifrån dem rev de ut hans kläder från bagageutrymmet. Allting blev liggande kvar på den blöta asfalten.

– Det drog ut allting och slängde kläderna på gatorna. Jag frågar många gånger varför de gör så här. Jag har aldrig gjort något fel, säger Marius Sburlan.

Mötte polisen i närheten

Efter att ha flytt från mobben en andra gång mötte Marius och Carmen polisen några kvarter därifrån. De berättade om vad som hade hänt och polisen upprättade en anmälan om skadegörelse och misshandel.

Marius och Carmens bil stod parkerad vid en nattöppen restaurang i centrala Habo. Enligt polisen fanns det flera vittnen till händelsen.

– Vi har vissa uppslag om vem det kan vara som vi söker efter så vi ska säkert klara upp det här, säger, Lars Johansson, presstalesman på Jönköpingspolisen.

Marius Sburlan är besviken på att polisen inte gjorde något redan i går kväll.

– De sa att människorna hade druckit och att de inte kunde prata med dem då. Om det här hade hänt i mitt land hade de varit i fängelse redan nu, säger Marius Sburlan.

Nu vet inte Marius och Carmen Sburlan var de ska ställa bilen till natten. De tror inte att de vågar sig tillbaka till Habo. Efter intervjun med Aftonbladet startar de bilen och kör därifrån.