Carin Jämtin: Jag stöttade Håkan

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Förre S-ledaren Håkan Juholt avgick efter en intern kupp.

I en ny bok pekas partisekreteraren Carin Jämtin ut som intiativtagaren.

– Jag gjorde mitt bästa för att stötta partiordföranden, säger hon om anklagelserna.

I dag gavs boken "Partiledaren som klev in i kylan" ut av S-profilen Daniel Suhonen. Men redan i helgen har utdrag ur den publicerats i olika medier och skapat debatt.

I boken pekas bland annat partisekreteraren Carin Jämtin (S) ut för att vara den som låg bakom en intern kupp för att avsätta den dåvarande partiledaren Håkan Juholt.

Nekar till anklagelserna

Suhonen berättar i boken hur Juholt i oktober 2011 sändes iväg till en kursgård, officiellt för att förbereda den kommande partiledardebatten. I det dolda samlades Socialdemokraternas verkställande utskott på partikansliet på Sveavägen 68 i Stockholm. På plats deltog Jämtin, Mikael Damberg, Sven-Erik Österberg, Heléne Fritzon, mötesledaren Wanja Lundby-Wedin och Elvy Söderström över telefon.

Enligt boken var syftet att avsätta Juholt. Då Fritzon satte sig emot planerna blev planen i stället att sätta press på partiledaren att i stället fatta beslutet själv.

– Det var i praktiken ett kuppförsök på Carin Jämtins intiativ, tre månader innan han slutligen föll, sa Suhonen i helgen.

Först nu kommenterar hon uppgifterna i boken.

– Det skulle aldrig falla mig in att kuppa eller bete mig på det sättet. Mitt jobb var att stötta partiet på olika sätt, säger Jämtin till Aftonbladet.

”Det var många samtal”

Jämtin beskriver i stället ett sårat parti.

– Det här var en extremt jobbig period för vårt parti. Det var en extremt jobbig period för alla vi som var med och jobbade på olika sätt för att partiets opinionssiffror skulle börja gå uppåt i stället för neråt.

Hon nekar till att hon ska ha kallat till det hemliga mötet och uppger att hon inte heller kommer ihåg vem som gjorde det.

– Det var många samtal och vem som sagt vad i detta kommer jag för det första inte redogöra för och för det andra kommer jag inte ihåg exakta turerna kring det. Men mötet handlade om att stötta partiordföranden.

– Jag skulle aldrig kalla till ett VU-möte utan att partiordförande visste om det. Det kommer jag inte att göra och det har jag aldrig gjort. Det förekom många samtal under det här halvåret, under lång tid som det var väldigt rörigt och jobbigt för hela partiet, och också för Håkan skulle jag gissa, i att hitta tillbaka.

”Vi gjorde vårt bästa”

Syftet var hela tiden att stötta Juholt, menar partisekreteraren. Inte att avsätta honom.

Att han inte var med på mötet tycker hon inte är konstigt.

– Håkan och jag pratade också om mötet några dagar eller någon vecka efteråt och redde ut det. Det tror jag också står i boken.

Att partiet är illojalt håller hon inte med om. Och hon ångrar ingenting.

– Vi gjorde vårt bästa. Jag gjorde mitt bästa. Kansliets personal, alla fantastiska medarbetare gjorde sitt bästa för att stötta partiordförande. Man kan bara göra sitt bästa.

Hon står även fast vid att Juholt var den som fattade beslutet att avgå. Ingen annan tog det.

– Absolut, och han står fast vid det och meddelade det på en lördag eftermiddag.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN