C och FP nobbar Löfven

Av: Kristina Edblom

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

Stefan Löfvens invit till Centerpartiet och Folkpartiet får kalla handen.

Båda partiernas gruppledare är stenhårda i sin dom.

– Vi kommer att gå i hård, konstruktiv opposition, säger Johan Pehrson (FP).

Foto: Mandatfördelningen i riksdagen.

Sveriges blivande statsminister Stefan Löfven (S) återkommer gång på gång till att han vill ha ett samarbete över blockgränserna. Men från de partier som stått närmast till hands – C och FP tycks intresset vara obefintligt.

– Våra besked är ju klara och de står vi fast vid. Vi kommer att släppa fram en ny regering och vi kommer att lägga fram vår budget som vi arbetat fram i Alliansen, säger Anders W Jonsson, gruppledare för Centerpartiet.

Vad händer nu?

– Jag har en lugn vecka. Åtminstone måndag, tisdag, onsdag kommer jag att vara hemma. På fredag har vi partistyrelse och då kommer vi att ha en stor diskussion och analysera valet, säger han.

Ett eventuellt samarbete ligger långt fram i tiden.

– Regeringen kommer säkert söka samarbete i enskilda sakfrågor men det ligger långt fram i tiden för oss. Nu är det Stefan Löfven som får bilda regering med V och MP eller med MP och med stöd av V, säger Anders W Jonsson.

Folkpartiets Johan Pehrson ger lika tydliga besked.

– Vi fick spö i går. Vi kommer att gå i en konstruktiv, hård, opposition. Vi respekterar valresultatet, säger han.

Stefan Löfven har öppnat för ett samarbete. Vad säger du om det?

– Ja, han har gjort det. Min bestämda uppfattning är att vi kommer att gå i opposition. Det var det här Stefan Löfven ville, att bilda regering, nu kommer han att få göra det, säger Johan Pehrson.

Om han hör av sig för ett förutsättningslöst möte?

– Om Stefan Löfven ringer och vill ta en fika kan vi väl göra det. Vi kommer att vara artiga, jag hälsade precis på Jimmie Åkesson också.

Närmast på schemat väntar möte i riksdagsgruppen och möte i ledningsorganet.

För allianspartierna innebär valresultatet stora förändringar, gruppledarnas uppgifter är nu att kontakta sina riksdagsgrupper.

– Det är ganska många medarbetare som blir av med sina jobb. Jag kommer att sätta mig och ringa runt till alla berörda i dag, säger Emma Henriksson (KD).

– Jag ska ringa runt till mina kolleger i riksdagsgruppen. Det här är brutalt. Man ska alltid ha sin väska packad, säger Johan Pehrson.

Publicerad: