Fördes bort i en tv-kartong

avJoachim Kerpner

NYHETER

Han skulle kidnappa en arrogant direktör - Fabian Bengtsson visade sig vara en ”fin kille”

1 av 3 | Foto: POLISEN
OMVÄNT STOCKHOLMSSYNDROM Under fångenskapen började kidnapparen Darko Sokakic utveckla sympatier för Fabian Bengtsson.

Kidnapparen Darko Sokacic trodde att Fabian Bengtsson var en arrogant ­direktör.

Därför låste han in honom i en låda i 17 dagar och krävde 50 miljoner.

Under tiden började han tycka om ­Fabbe och släppte till slut sitt offer – utan att ha fått en krona.

Allting pekade neråt. När Darko Sokacic kom till Sverige från Kroatien första gången 1988 var han efterfrågad som hantverkare. Under kriget på Balkan ­åkte han ner och stred i Kroatien 1991 som frivillig. Han drabbades då av posttraumatiskt stressyndrom.

Julhelgen 2004 hade han sedan många år hankat sig fram på tillfälliga svartjobb i Sverige och uppehållstillståndet hade gått ut sedan två år tillbaka. Han levde i en sunkig lägenhet i Gårda i Göteborg, hade få vänner, ont om pengar och led av återkommande depressioner.

Nu satt han ensam framför tv:n och följde maniskt nyheterna som vällde in om tsunamin i Indiska oceanen. En tv-gala för offren varvades med reklam där hem­elektronikfirman Sibas vd Fabian Bengtsson syntes i rutan. Men Darko blev upprörd när han inte såg Sibas namn bland företagen som skänkte pengar.

Han började skugga Bengtsson. När de en gång möttes tittade vd:n inte på ­Darko. Då tänkte han att Bengtsson var en stöddig jävel och bestämde sig för att kid­nappa honom.

”Vi är inte mördare”

På morgonen den 17 januari 2005 sade Fabian Bengtsson hej då till flickvännen Helene och gick till garaget. Där drogades han med tårgas av Darko och medhjälparen Lirim Seferi. I en tom tv-kartong forslades han i bil från Tredje Långgatan i Göteborg till Darkos kyffe, där han tvingades in i en två meter lång hemmabyggd ljudisolerad låda med madrass. Han kunde sitta upp i lådan, men inte mer. Med örngott över huvudet leddes han till en skurhink som tjänstgjorde som toalett.

Nu började ett märkligt spel. Samtidigt som kidnapparen försökte få kontakt med Fabians familj, för att kräva 50 miljoner kronor, utvecklades en oväntad relation. Ett omvänt Stockholmssyndrom, där ­kidnapparen började gilla sitt offer.

De våldsamma inslagen i kidnappningen - tejpboll nerkörd i Fabians mun, hot med hemmagjord pistol - varvades med oväntad vänlighet från Darkos sida. Han gav Fabian böcker och korsordstidningar, frågade om råd, tvättade Fabians kläder, lagade omelett. Och när fånglådan blev för varm skapade kidnapparen luftglipor i den.

Långa stunder i lådan kände sig Fabian Bengtsson inte särskilt rädd. Han trodde på Darko, som sade:

– Det är inte så att vi är mördare eller någonting.

Darko Sokacic upplevde att relationen till Fabian Bengtsson gav honom ett ­fokus i livet, jämfört med den tidigare tröstlösheten. I ett brev till Fabians familj förmedlade han sina känslor:

”Precis som du sa Fabbe är en fin kille. Där gjorde jag ett stort misstag, när jag tog honom, och det är jag uppriktigt ledsen för.”

Noterade Hemglassbilen

Fabian Bengtsson noterade så många detaljer han kunde. När Darko skapade luftglipor i lådan, kunde Fabian höra ljud utifrån. Han lade på minnet att Hemglass-melodin ljöd varje onsdag klockan 15.50.

Fabian led inte av klaustrofobi, och ­klarade livet i lådan bättre än han själv först trott. Men när det hade gått två veckor grät han inför Darko, som reagerade på ett oväntat sätt. Han började fundera på om det var dags att släppa Fabian. Det tyckte även Lirim. Så kom det sig att ­Fabian på morgonen den 17:e dagen ­kördes till Slottsskogen och släpptes:

– Start walking, you are free, don’t look back.

Fabian Bengtsson stoppade en joggare och hade snart förts till Östra sjukhuset. Kort efter de första polisförhören lämnade han över 50 tättskrivna sidor med ­observationer om kidnappningen. ­Ledtrådar - framför allt Hemglassklockslaget - som ledde till att kidnapparen kunde lokaliseras.

När polisen två dagar senare kom till Darkos lägenhet låg Fabians röda Siba-tröja kvar i tvättkorgen. Han öppnade dörren och gav sig utan motstånd.

– Jaså, nu kommer ni, var det enda han sade.

I rättegången dömdes Darko Sokacic till tio års fängelse, medan medhjälparen Lirim Seferi fick sex års fängelse. Darko släpptes i oktober 2011 och utvisades till Kroatien där han startade en firma. Lirim släpptes 2009 och utvisades till Italien, men flyttade till Makedonien.

Inför Göteborgs tingsrätt sjöng Fabian Bengtsson Hemglasslåten och sade:

– Allt är helt upp och ner. Jag har alltid varit en utåtriktad människa. I dag rör jag mig inte på mörka platser, jag tittar mig ofta om bakåt, jag kan inte utföra mitt arbete som förut, jag har skyddade personuppgifter. Jag är en annorlunda Fabian nu.

”Jag berättade allt”

Fabian Bengtsson vill inte bli intervjuad av Aftonbladet inför tioårsdagen av kidnappningen. Han har fortsatt som ­Sibas ansikte utåt i företagets reklam­filmer och försöker leva som före dramat. Han och hustrun Helene är en vanlig – och ovanlig – barnfamilj.

– Hur förklarar du för en fyraåring att han eller hon inte kan vara med på gruppfotot på dagis? sade han till Dagens Industri Weekend 2012.

Sedan svarade Fabian Bengtsson på ­frågan vad som skulle hända om han ­mötte Darko på stan:

– Vi skulle förmodligen se varandra i ögonen en kort stund, inte säga något men kanske nicka igenkännande, och gå vidare. Under rättegången berättade jag allt, även sådant kidnapparen hade gjort för att göra det lite lättare för mig. Efter det möttes Sokacics och mina blickar, och då visste jag att han också skulle berätta allt. Att hålla ord var väldigt viktigt för ­honom.

För Svenska Dagbladet har han berättat hur han tog sig igenom kidnappningen:

– Att man hela tiden hoppas att det ska få en lösning. Det var något som drev mig vidare, även om jag, och det kommer jag så väl ihåg, hade enorma tvivel den sista dagen. Jag tror det var min styrka att jag kunde hålla mig lugn. Successivt kunde jag påverka hur de agerade mot mig. ­Genom detta lugn blev jag en person och inte ett ting.
 

Källa: Boken ”Schackspelaren - Kidnappningen av Fabian Bengtsson” av Andreas Utterström och Anna Wetterqvist.

ANDRA SVENSKAR SOM KIDNAPPATS

2012 ANNA, 9 ÅR

■ ■ En 25-årig man tog tag i den ­nioåriga flickan när hon passerade hans bostad i stadsdelen ­Örgryte i Göteborg.

Han lade en hand över hennes mun, slet in henne i sitt föräldrahem och band fast henne vid en stol i källaren. Där höll han henne fången i nästan 19 timmar. Mitt i natten, när 25-åringen tog sig ut ur hemmet med Anna, hittades de båda av Missing people. 25-åringen dömdes till två års fängelse för olaga frihetsberövande, olaga hot, misshandel och barnpornografibrott.

2011 25-ÅRIG STUDENT I UPPSALA

■ ■ Parastou Namdar låtsades bli kompis med 25-åringen som ­bodde i samma studentkorridor. Sedan lurade hon i honom köttfärspaj preparerad med sömn­medlet Stilnoct. När 25-åringen blev omtöcknad av läkemedlet hjälpte Elias Vecalius till att tvinga in offret i en vit skåpbil. De tejpade hans ögon och mun med silvertejp. Handleder, fotleder och överarmar tejpades fast i en rullstol. Sedan följde en färd på 60 mil till en övergiven skola i Robertsfors. Där väntade ett minimalt rum som blev 25-åringens fängelse i åtta dagar. Uppsala tingsrätt dömde kidnapparna Namdar och Vecalius, ett tidigare kärlekspar, till åtta års fängelse vardera.

2002 ERIK WESTERBERG

■ ■ Miljardärsonen Erik Westerberg överfölls i sitt hem på Östermalm i Stockholm. Kidnapparen ringde på porttelefonen och påstod att han kom med ett blombud. Erik Westerberg hotades med en pistol, tejpades ihop och tvingades ner i en trälåda. ­Lådan bars in i en skåpbil. I fem dygn hölls han fången med övertejpade ögon, svart luva och fastkedjad vid en säng. Han lämnades fastbunden vid ett träd av kidnapparna. Strax efteråt hittades han av polis. Kidnapparna krävde elva miljoner kronor av hans pappa.

1993 ULRIKA BIDEGÅRD

■ ■ En man överföll OS-ryttarinnan Ulrika Bidegård utanför familjens hus i en förort till Bryssel i januari 1993. Mannen hotade henne med pistol, bakband, slog, och ­virade in henne i ett överkast. Sedan förde kidnapparen bort henne i sin bil till sin lägenhet i centrala Bryssel. Bidegård stängdes in i en låda. OS-ryttarinnan tvingades sitta där i fyra dygn innan belgisk polis räddade henne. Kidnapparen krävde fadern på en halv miljon dollar. Mannen visade sig vara en svensk snickare som tidigare ­hade jobbat hemma hos familjen.

1980 THOMAS PHILIPSSON

■ ■ Mångmiljonären Thomas Philipsson kidnappades utanför sin bostad i Stockholm och fördes bort i en Volkswagenbuss. Efter tre dagar kunde två polacker ­gripas för kidnappningen.