Så här packar du diskmaskinen rätt

Ingenjörer vid universitetet i Birmingham har gjort en häpnadsväckande upptäckt – om diskmaskinen.

Hur du packar disken bäst.

– De allra flesta packar på helt fel sätt.

Att packa i diskmaskinen kan vara ett känsligt ämne. Alla hävdar att de har den fulländade tekniken.

Nu finns det äntligen vetenskapliga bevis för hur man organiserar diskmaskinens ställningar på bästa sätt.

Det är revolutionerande – och bryter mot alla tidigare rön – till och med tillverkarnas.

Ställas efter fläcktyp

En studie vid Birminghams universitet, som Dailymail har tagit del av, visar att de allra flesta packar sin apparat på helt fel sätt.

Diskmaskinen ska packas i ett cirkulärt mönster – inte i rader – och inte överfull. Förslagsvis ställs tallrikarna i en cirkel runt besticklådan.

För mest effektiv rengöring bör disken dessutom ställas efter fläcktyp.

Kolhydratbaserade fläckar som exempelvis potatis och tomater behöver full kraft från vattenstrålarna för att de ska tvättas rent. Medan proteinbaserade fläckar som torkad äggula behöver mer kontakt med kemiskt rengöringsmedel.

”Är väldigt kaotiskt”

I studien har ingenjörerna använt sig av radioaktiva isotoper för att kunna övervaka vattenstrålarnas hastighet och riktning när diskmaskinen är igång, enligt Dailymail. 

De upptäckte att trots att allt blir blött i diskmaskinen så blir det inte lika rent. Det förklarar varför exempelvis en bränd bit mat kan tvättas bort ena gången medan andra ljusare fläckar blir kvar.

– Fördelningen av vatten inuti en hushållsdiskmaskin är väldigt kaotiskt, säger doktor Paul Pérez-Mohedano, som lett arbetet vid institutet för kemiteknik vid universitetet i Birmingham, till Dailymail.

Områden med direkt inverkan från vattenstrålarna är mycket lokala och lyckas bara träffa ett litet område av allt porslin

Istället träffas det mesta av porslinet när vattnet faller tillbaka genom det. Pérez-Mohedano beskriver det som små vattenfall.

Hoppas på nya modeller

Därför har ingejörerna kunnat visa att det är bättre att ställa tallrikar med exempelvis potatismos ovanför diskmaskinens roterande armar och i mitten av den översta hyllan.

Studien visar också att vattnet transporteras långsammare på sidorna av diskmaskinen. Där får rengöringsmedlet mer tid på sig att jobba på fläckarna. Där tycker forskarna att det är idealt att ställa disk med ägg och vaniljsås – eller porslin som du är extra mycket rädd om.

Pérez-Mohedano förkastar helt diskmaskinstillverkarnas manualer.

– Kommersiella diskmaskiner visar att det är ett symmetriproblem. Medan utstötningen av vatten produceras i en cirkulär rörelse följer fördelningen av porslin ett rektangulärt mönster, säger han till Dailymail.

Ingenjörerna kommer från företagen Whirlpool och Procter & Gamble.

Pérez-Mohedano hoppas nu att upptäckterna ska användas för att utforma mer effektiva diskmaskiner.

– I min personliga åsikt är det nödvändigt med en omdesign av distributionen av vatten.

Publisert: