Muf skärper tonen mot Kinberg Batra

Publicerad 2015-03-06

Nu skärper Muf tonen mot partiledningen.

Och kräver att Anna Kinberg Batra ser över anställningsreglerna när jobbpolitiken ska förnyas.

– Annars kan man inte kalla sig för ett arbetarparti, säger Muf:s ordförande Rasmus Törnblom.

I morgon samlas över 1 000 moderata politiker när partiet arrangerar "Sverigedagen" på Kistamässan utanför Stockholm. Efter att hon valts som ny partiledare har Anna Kinberg Batra satt i gång ett stort arbete med att förnya M-politiken.

Sex arbetsgrupper har bildats med uppdraget att mejsla fram politik inför höstens stämma. Där ska grunden för en valseger 2018 tas fram.

Men redan i morgon väntas hårda diskussioner. Inför mötet höjer Moderata ungdomsförbundet tonläget mot partiledningen.

”Kan inte kalla sig arbetarparti”

Inför valsuccén 2006 lanserade dåvarande partiledaren Fredrik Reinfeldt "arbetslinjen" med den omtalade parollen om M som "Sveriges nya arbetarparti".

Men enligt ungmoderaterna är det i dag tveksamt om partiet har täckning för påståendet.

– Det är väldigt bra att politikutvecklingen är i gång. Men om vi ska vara Sveriges arbetarparti krävs det att vi utvecklar vår jobbpolitik. Då går det inte att ge samma svar som Reinfeldt och Borg gjorde, säger ordförande Rasmus Törnblom.

Han menar att det är ett stort problem att M ofta utvecklar sin jobbpolitik i förhållande till andra.

– Vi har alldeles för länge värnat de tryggas anställningar och försökt krama ett fack som aldrig har velat kramas tillbaka. Det måste det bli ändring på.

Törnblom lyfter fram att det nu krävs samma mod i partitoppen som inför valet 2006.

– Det var inte kramande av facket och de tryggas anställning som låg bakom arbetslinjen, det innehöll både jobbskatteavdrag och förändrad a-kassa. Det var stora demonstrationer från LO då.

Kräver förändringar av lagen

Muf har under en tid krävt att M ska verka för att lagen om anställningsskydd, Las, luckras upp, men partiledningen har benhårt hållit emot. Enligt Törnblom är det en lagstiftning som stänger ute unga från arbetsmarknaden eftersom det är "sist in, först ut" som gäller.

Han beklagar att Kinberg Batra sagt att det är upp arbetsmarknadens parter att diskustera problemet.

– Jag tycker inte att det räcker, parterna har inte lyckats och M måste kunna prata om det.

Muf har flera egna idéer på vad partiledningen behöver föreslå. I stället för anställningstid vill man lägga mer fokus på kompetens.

– Men det handlar också om att kunna forma ett anställningsskydd som baseras på omställning och förmåga att gå vidare.

Dessutom vill Muf öppna upp för att Arbetsförmedlingen ska konkurrensutsättas och att den som studerar ska kunna få en större del av inkomsten skattebefriad.