Terrordåden i Köpenhamn

Ranstorp: Attacken i Danmark var väntad

Terrorexperten Magnus Ranstorp.
Terrorexperten Magnus Ranstorp.

NYHETER

Händelserna i Danmark hade kunnat få en dödligare utgång, liknande den vid terrorattentaten i Paris nyligen.

Terrorexperten Magnus Ranstorp pratar om en säkerhetsmardröm och om en typ av attack det är svårt att gardera sig mot.

Danmark har varit utsatt för allvarliga hot och både enskilda och koordinerade försök till terrorattacker kopplade till Jyllands-Posten och Muhammedteckningarna.

Det som nu hänt i Danmark var därför inte helt oväntat, enligt Magnus Ranstorp.

– De var inte frågan om det skulle ske utan när det skulle ske, säger han till TT där han befinner sig bara några kvarter från händelsernas centrum i Köpenhamn.

Kunde slutat värre

Arrangemanget där en person sköts ihjäl i går beskriver han som den svagaste länken i en säkerhetskedja.

– De kommer inte åt Jyllands-Posten. De kommer inte åt Kurt Westergaard. Men på det här kulturcentret var det återkommande arrangemang på samma plats. Polisen hade säkerhetskontroller och säkerhetstjänsten skyddade Vilks. Det fanns beväpnad personal där men de hade ingen utanför.

Jakten på gärningsmannen i centrala Köpenhamn under kvällen och natten påminner mycket om det som hände i Paris nyligen. Och det som hände i själva kulturcentret hade också kunnat få en liknande utgång, enligt Magnus Ranstorp.

– Hade han inte mötts med motstånd inne i lokalen hade det mycket väl kunnat bli en sådan utkomst, men polisen reagerade snabbt och sköt tillbaka.

I jakten på gärningsmannen bedrevs en klappjakt i centrala Köpenhamn med försök till evakueringar och uppmaningar till folk att hålla sig inne. Men enligt Ranstorp var många ungdomar ute och vissa hade svårt att förstå allvaret.

– Det är en fruktansvärd säkerhetsmardröm. En gärningsman med automatvapen på fri fot inne i centrala Köpenhamn, säger han.

Bevakade lägenhet

På natten sköts en man ihjäl vid en synagoga och i morse sade dansk polis att gärningsmannen vid det dådet misstänks vara samma person som på lördagen attackerade kulturcentret Krudttønden (Kruttunnan) där den svenske konstnären Lars Vilks tros ha varit målet.

Inte långt från synagogan sköts den misstänkte gärningsmannen ihjäl tidigt i morse.

– Polisen hade övervakning av en lägenhet och när mannen närmade sig öppnade han eld och polisen sköt tillbaka, säger Magnus Ranstorp.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns – handla här

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrordåden i Köpenhamn

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrordåden i Köpenhamn

Magnus Ranstorp

Köpenhamn

Lars Vilks